eur:
389.9
usd:
359.26
bux:
73622.19
2024. július 23. kedd Lenke
2024. július 4-i kép Joe Biden demokrata párti amerikai elnökről (b2) és Kamala Harris alelnökről (j2) a függetlenség napi tűzijáték után a washingtoni Fehér Ház erkélyén. Balra az elnök felesége, Jill Biden, jobbra Harris férje, Douglass Emhoff. Biden július 21-én bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől, és támogatja Harris indulását Donald Trump előző elnökkel és republikánus elnökjelölttel szemben. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Kiderült, mit gondolnak a demokrata szavazók Joe Biden visszalépéséről

Sokan úgy vélik, ezzel javultak a párt esélyei a republikánus jelölt, Donald Trump novemberi legyőzésére. Ugyanakkor a demokraták túlnyomó többsége Biden örökségét is kedvező fényben látja.

A CBS News megrendelésére a YouGov által készített felmérés alapján

a demokrataként regisztrált választók 83 százaléka helyesli Joe Biden visszalépésről szóló döntését, míg 17 százalék ellenzi azt.

Emellett 45 százalékuk véli úgy, hogy ezáltal jobbak az esélyeik Donald Trump legyőzésére, 10 százalék szerint rosszabbak, míg 17 százalék szerint nem változtak az erőviszonyok. 28 százalék nyilatkozott úgy, hogy ez a jelölt személyétől függ – idézi a Portfolio.

A válaszok alapján Kamala Harris az egyértelmű favorit Biden lecserélésére: közel tízből nyolc demokrata támogatja az ő indulását. Ami az időzítést illeti, a többség azt szeretné, ha a párt vezetése már most választana jelöltet, míg tízből négyen várnának az augusztus 19. és 22. közötti konvencióig.

Biden félreállítására tekintettel, a demokraták kétharmada úgy érzi, tisztességesen bántak az elnökkel a párt vezetői, miközben meghozta döntését. A párt szavazói ráadásul túlnyomórészt pozitívan ítélik meg Biden örökségét: 82 százalék szerint kiváló vagy jó, 15 százalék szerint elégséges, míg csupán 3 százalék gondolja rossznak.

Ami azonban kulcsfontosságúnak bizonyulhat a választási eredmény kapcsán, az az, hogy tízből négy demokrata azt mondta, hogy Biden félreállása miatt nagyobb motivációt éreznek a szavazásra, míg felük nem észlelt változását ebben.

A YouGov hétfői felmérése amúgy azt találta, hogy

az amerikaiak elsöprő többsége, 71 százaléka egyetért Biden visszalépésével,

és a demokraták 60 százaléka egyetértene Kamala Harris jelölésével. A teljes lakosság – és a pártfüggetlen szavazók – harmadának egyelőre nincs határozott véleménye arról, hogy Harris vagy más legyen a demokraták jelöltje.

A CBS News/YouGov felmérése 1071 regisztrált, magukat demokratának valló szavazó országos mintáján alapul, akiket 2024. július 21–22-én kérdeztek meg. A teljes minta hibahatára ±3,4 pont.

Címlapról ajánljuk

Uniós pénz blokkolásával válaszol Magyarország az ukrán olajleállítási lépésre

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy interjúban számolt be a magyar döntésről azután, hogy Kijev egy szankciós intézkedéssel leállította az orosz Lukoil Ukrajnán áthaladó szállításait. Ez hazánkon kívül Szlovákiát is érzékenyen érinti, a két ország közösen fordult az Európai Bizottsághoz, de ezen kívül további lépések jönnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×