eur:
390.14
usd:
359.42
bux:
73622.19
2024. július 23. kedd Lenke
Kimberly Cheatle, a hivatalban levő és a volt amerikai elnököket védő titkosszolgálat (US Secret Service) igazgatója az amerikai törvényhozás, a Kongresszus felügyeleti szakbizottságának a Donald Trump volt elnök, republikánus elnökjelölt elleni merényletkísérletről tartott meghallgatásán Washingtonban 2024. július 22-én. Demokrata és a republikánus vezetők közösen szólították fel lemondásra Cheatle-t, aki elutasította a lemondást, ugyanakkor elismerte, hogy az általa irányított szervezet hibázott, amikor nem volt képes megakadályozni a támadást.
Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Lemondott az amerikai titkosszolgálat igazgatója

Elismerte, hogy hibázott a szolgálat.

Egy nappal azután, hogy a Kongresszus előtt az elmúlt évtizedek legjelentősebb operatív kudarcának nevezte a Donald Trump elleni merénylet megtörténtét, bejelentette lemondását a Secret Service igazgatója – írja a 444.hu.

Kimberly Cheatle egy levélben azt írta: „Igazgatóként teljes mértékben felelősséget vállalok a biztonsági hibákért. A történtek fényében nehéz szívvel úgy döntöttem, hogy lemondok az igazgatói címemről” – idézi a 24.hu a Washington Postot.

Cheatle a képviselőház felügyeleti bizottsága előtt elismerte, hogy az általa irányított szervezet hibázott, amikor nem volt képes megakadályozni a július 13-i támadást, és azt mondta: teljes felelősséget vállal a biztonsági intézkedések hiányosságaiért. Ugyanakkor elutasította a lemondást, és azt mondta, hogy ő a megfelelő személy a szolgálat vezetésére.

Korábban annak ellenére nem akart lemondani, hogy azt elismerte, hogy a titkosszolgálat ügynökeit több alkalommal is tájékoztatták „egy gyanús személyről" a pennsylvaniai Butlerben tartott nagygyűlésén, és a merénylő, Thomas Matthew Crookst rejtő ferde tetőt egyébként korábban biztonsági kockázatként értékelték.

A Trump elleni merényletkísérlet óta nagyon komoly kritikák tárgya volt a volt elnök és jelenlegi elnökjelölt védelméért hivatott ügynökök teljesítménye, és az elmúlt napokban rendkívül heves kritikák érték Cheatle-t, a hétfői bizottsági meghallgatása pedig nem sikerült jól, mivel a titkosszolgálati vezető számos kérdésre nem adott konkrét választ, így utána mindkét párt részéről felszólították a lemondásra. Köztük volt a meghallgatást szervező kongresszusi bizottság demokrata vezetője, Jamie Raskin is, aki arról beszélt, hogy a Secret Service igazgatója elveszítette a Kongresszus bizalmát.

Címlapról ajánljuk
A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 23. 18:56
×
×
×
×