eur:
394.95
usd:
367.72
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Tűzoltók az Érsekújvár (Nové Zámky) közelében történt vonatbaleset helyszínén 2024. június 27-én. Egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat egy autóbusszal ütközött, a balesetben öten életüket vesztették, öten pedig megsebesültek.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Emberi mulasztás, de nem a vonatvezető okozta a szlovákiai vonatkatasztrófát

A Budapestre tartó EuroCity-járat egy olyan sínpáron haladt, amelyet már előző nap lezártak, vélhetően ezért nem mutatott pirosat a jelzőlámpa, ezért hajtott a száguldó vonat elé a helyi busz. Hét halálos áldozata van az ütközésnek, mindannyian a busz utasai voltak.

Hét halálos áldozata volt a szlovákiai súlyos vasúti baleset, a szerencsétlenségnek, amely Érsekjúvár (Nové Zámky) közelében egy vasúti átkelőnél történt csütörtökön, további öt sérültje van. A mozdonyvezetőt és az autóbusz sofőrjét is kórházba szállították, állapotukról nem adtak tájékoztatást. Az áldozatok a buszon tartózkodtak a baleset idején, a vonat utasai közül nem sérült meg senki. A baleset az EC 279 járatszámú, Prágából Budapestre tartó nemzetközi EuroCity járattal történt, egy sorompókkal és szemaforral is ellátott vasúti átkelőnél.

Az érsekújvári rendőrség közveszélyokozás, illetve emberölés és testi sértés bűntette ügyében indított büntetőeljárást a csütörtöki buszbaleset kapcsán – közölte a Nyitrai Kerületi Rendőrkapitányság a Facebook-oldalán.

"Valószínűleg emberi tényezőnek köszönhető a hét halálos áldozatot követelő tragikus érsekújvári vonatbaleset" – hangzott el Jozef Ráž közlekedési miniszter és Alexander Sako, a Szlovák Vasutak (ŽSR) igazgatójának közös sajtótájékoztatóján. Az Új Szó tudósítása szerint a tárcavezető elmondta, több verzió is kering a baleset pontos körülményeiről, három külön csapat vizsgálja a tragédia körülményeit. A balesetet több tényező is okozta – az időjárás miatt az egyik vágányt le kellett zárni, ennek ellenére azonban ráengedhették a nemzetközi szerelvényt.

„Az előzetes eredmények szerint nem műszaki meghibásodás vagy rendszerbeli hiba okozta a balesetet, tehát minden úgy működött, ahogy kell. Valószínűleg emberi mulasztás történt, ami azt eredményezte, hogy egy olyan vágányon közlekedett a vonat, ami aznap le volt zárva a szerdai kiadós esőzések következményeinek felszámolása miatt” – mondta a miniszter.

A lezárt sínpárra vezettek egy vonatot – ezért nem is jelzett az átkelőrendszer, mivel minden vágány esetében külön lép érvénybe a riasztás. A miniszter szerint a vonat elterelésekor valakinek észre kellett volna vennie a hibát és riasztania, ez azonban nem történt meg. Ráž cáfolta, hogy technikai probléma vagy a vasútvonal elöregedése miatt keletkezett volna be a tragédia.

A vasúttársaság vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a baleset előtt haladt át az átkelőn egy Érsekújvárba tartó személyvonat, majd felnyíltak a sorompók, előbb egy személygépkocsi hajtott a sínekre, majd az autóbusz, amelyet elsodort a vonat. „Előzetesen úgy tűnik, hogy a vonat egy lezárt vágányon hajtott át, a baleset körülményeit vizsgáljuk” – fűzte hozzá a tisztviselő, aki szerint hasonlóan tragikus esemény még nem történt a szlovákiai vasutak történetében.

A Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) kizárta, hogy a mozdonyvezető hibázott a csütörtöki tragikus érsekújvári vasúti baleset előtt – jelentette ki Dominik Drevický, a ZSSK szóvivője. Hozzátette, teljes mértékben együttműködnek a baleset körülményeit vizsgáló hatóságokkal.

A szóvivő leszögezte, hogy a mozdonyvezető mindenben az előírások szerint, gyorsan és szakszerűen járt el a kedvezőtlen körülmények, a rossz időjárás és a pálya karbantartása ellenére, és mindent megtett, ami tőle tellett.

"Nem láthatta előre a helyzetet és nem is tudta megakadályozni a balesetet. Ugyanúgy szakszerűen és gyorsan járt el a Szlovák Vasúttársaság többi, vonaton tartózkodó alkalmazottja is. A lélekjelenlétüknek is köszönhető, hogy nem magasabb az áldozatok száma, és nem keletkeztek még nagyobb anyagi károk. A vonat egyetlen utasa sem sérült meg, és elszállítottuk őket az úti céljukhoz” – tette hozzá Drevický.

A balesetet a rendőrség, a Szlovák Vasutak (ŽSR) és a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) szakértői is vizsgálják.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Visszatért a Földre a Hold távoli oldaláról gyűjtött ritka kőzetmintákkal a kínai űrszonda. Kiss László csillagász, akadémikus, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója szerint a küldetés különlegessége, hogy először érkezett vele olyan holdi kőzetminta, amelyet egy szonda a Hold távoli, Földről nem látható oldalán gyűjtött.

Emmanuel Macron táborát "majdnem sikerült eltörölni" - jelentette ki Marine Le Pen

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×