eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Emmanuel Macron francia elnök sajtóértekezletet tart Párizsban 2024. június 12-én. Macron pártja a június 9-én tartott európai parlamenti választásokon alulmaradt a francia jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) párttal szemben, emiatt az államfő feloszlatta a nemzetgyűlést és június 30-ára új parlamenti választásokat írt ki.
Nyitókép: MTI/AP/Michel Euler

Szakértő a francia választások előtt: hiába próbálta segíteni Macron a középosztályt, épp ott nagy a frusztráció

A hajrájához érkezett a kampány a franciaországi nemzetgyűlési választások első fordulója előtt. Az esélyekről Szűcs Anita Franciaország-szakértőt, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docensét kérdezte az InfoRádió.

Emmanuel Macron pártjának a június 9-i európai parlamenti választásokon elszenvedett veresége után írta ki az előrehozott kétfordulós nemzetgyűlési választásokat június 30-ra és július 7-re, de arról nem egyeztetett előre saját táborának vezető politikusaival sem, a francia köztársasági elnök számára mégis "reális szcenárió" lehetetta döntés Szűcs Anita Franciaország-szakértő szerint.

"Amikor az EP-választásokon a franciák szavaznak, akkor sokkal inkább kiengedik a frusztrációjukat, nem kormányra kapnak valakit, csak kifejezik az elégedetlenségüket az éppen akkor fennálló kormányzó erőkkel kapcsolatban. A franciákat most sokkolta, hogy a szélsőjobb esetleg kormányra kerülhet, ez mozgósíthatja azokat, akik nem mentek el szavazni a középerőkre június elején" – vélekedett azzal kapcsolatban, hogy az elnök miért írhatta ki azonnal az EP-választások után az előre hozott választásokat.

A közvélemény-kutatások közben azt mutatják, hogy a szélsőjobb előremenetele töretlen, az 577 mandátumból 260-at tudna megszerezni.

A Nemzeti Tömörülést Marine Le Pen megpróbálta az utóbbi időben konszolidálni, a szakértő szerint "balközépre húzódik", és ez a folyamat azóta tart, hogy Marine Le Pen a párt vezetését átvette az édesapjától. "Van egy modernizációs programja, egyre mérsékeltebb hangnemben beszél, egyre több mindent lesimít a pártban, ami egy jobbközép szavazónak elviselhetetlen lenne. A korábbi jobbközép pedig elkezd kihúzódni a szélre, hozzájuk beszél most elsősorban a párt elnöke, Jordan Bardella" – világított rá Szűcs Anita.

Az üzenetek egyetlen témára redukálódtak, ez pedig a vásárlóerő, az életszínvonalnak az a változása, amelyet a pandémia, illetve az energiaválság miatt a francia lakosság megél. A szakértő szerint elsősorban a középosztály éli meg úgy ezt a helyzetet, hogy az életszínvonala csökken. Bardella most azt ígéri, hogy csökkenti az energiahordozók áfáját.

A "fű alatt" átvitt nyugdíjreformmal kapcsolatban is "van frusztráció a választókban", ami most világosan megjelenik Bardelláéknál. Ráadásul a Macron által beígért reformok elhúzódóan valósultak meg az életszínvonalat, az inflációt és a munkanélküliséget illetően. Viszont "ha összehasonlítjuk a francia életszínvonalat, az inflációt, a munkanélküliséget, akkor azt kell látni, hogy az Európai Unióban nagyon jól állnak a franciák, Macron volt az, aki a leginkább védte a középosztályt, a legtöbb állami támogatást adta ahhoz, hogy a pandémia utáni nehéz időszakban a legkisebb legyen a változás, ehhez képest itt a legmélyebb a frusztráció" – magyarázta az InfoRádióban Szűcs Anita Franciaország-szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen
Patrióták

Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×