eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
KF51 Párduc harckocsi. Forrás: X / RunawayDiesel
Nyitókép: Forrás: X / RunawayDiesel

Lehullott a lepel a Kárpátok nagymacskájáról – bemutatták a magyar közreműködéssel készülő új tankot

"Hiúzt gyártunk, Leopardot veszünk, és beszálltunk a Párduc fejlesztésébe" – közölte nemrég Orbán Viktor a TikTok-csatornáján. A miniszterelnök még hozzátette, hogy a kutatások szerint talán a Párduc lesz a befutó.

A Párduc, vagyis hivatalos nevén a KF51 Panther, a német Rheinmetall cég legújabb harckocsija, amelynek létrehozásában magyar mérnökök is részt vesznek. Az új tank kifejlesztését elsősorban az oroszok T-14 Armata páncélosa inspirálta. Ez teljesen új fejezetet nyitott a harckocsik tervezésében, talán túlságosan is újat. Mostanra ugyanis kiderült, hogy a T-14-es annyira újszerű és bonyolult harcjármű, hogy a sorozatgyártása nagyon sokba kerülne. A tervezésekor létrehozott új műszerek egy részét inkább a sokkal olcsóbban előállítható T-90-es tank korszerűsítésére használják.

Az Armata kudarca ellenére a Nyugat nem vette félvállról az orosz fenyegetést és késedelem nélkül hozzálátott új páncélosok tervezéséhez. Mint arról az Infostart is beszámolt, az Egyesült Államokban az M-1 továbbfejlesztésével hozták létre az egyelőre még kísérleti stádiumban lévő, AbramsX jelű páncélost, míg Európában mindjárt két új harckocsi is született.

Az egyik a német Krauss-Maffei Wegmann (KMW) és a francia Nexter Defence System által alkotott KNDS cégcsoport munkája. A MBT-ADT 140 típusjelzésű tank a német Leopard 2 es alvázának és francia Leclerc tank tornyának összeépítésével jött létre. A fegyvertornyot azonban alaposan átalakították és ez lett az Ascalon Demonstrator Revolution (ADT 140). A távirányítású platform egy140 mm-es AscalonR harckocsilöveget, egy ezzel párhuzamosított 102 mm-es ágyút és egy 30 mm-es gépágyút hordoz.

EMBT-ADT közös német-francia fejlesztésű harckocsi. Forrás: KNDS
EMBT-ADT 140 közös német-francia fejlesztésű harckocsi. Forrás: KNDS

A másik modellt a német Rheinmetall cég fejleszti magyar közreműködéssel. Ez a KF51 Panther, amelynek prototípusát most mutatták be Európa talán legnagyobb hadiipari kiállításán, az Eurosatory 2024 -en.

Azt szinte biztosra lehet venni, hogy az amerikai hadsereg a saját fejlesztésű páncélost fogja favorizálni, hiszen az AbramsX rengeteg részegységében azonos az elődtípussal, így egyszerűbb lesz a karbantartás és a személyzet kiképzése. A két európai tank azonban még versenyben van egymással. A vetélkedést valószínűleg az a típus nyeri, amelynek hatékonyabb lesz a fegyverzete.

Az erősebb védelemmel rendelkező újabb orosz tankok kilövéséhez ugyanis nagyobb teljesítményű fegyverre van szükség. A KNDS egy brutális, 140 milliméteres löveget, míg a Rheinmetall egy ennél kisebb, 130 mm-es ágyút tervezett. Ehhez a Rh–130 jelzésű, L/51 kaliberhosszúságú toronyfegyverhez új, űrméret alatti lövedékeket és páncéltörő gránátot is kifejlesztettek. A lőtéri próbákon kiderült, hogy a Leopard 2 120 mm-es ágyújánál csak nyolc százalékkal nagyobb átmérő, több mint 50 százalékos kinetikus energiatöbbletet jelent. Vagyis ennyivel nagyobb az új fegyver páncélátütő képessége. A kísérletek azt is igazolták, hogy a gyakorlatban a 130 és a 140 mm űrméretű lövedékek célban kifejtett hatásai jelentősen nem különböznek egymástól. Ellenben a 130 mm-es muníció gyártása sokkal kisebb átalakítással jár, mint az annál 10 mm-rel nagyobb átmérőjű lőszereké.

A Rheinmetall Rh-130 jelű harckocsiágyúja. Mellette az új, 130mm-es lőszer és egy régi, 120mm-es látható. Forrás: Wikimédia
A Rheinmetall Rh-130 jelű harckocsiágyúja. Mellette az új, 130mm-es lőszer és egy régi, 120mm-es látható. Forrás: Wikimédia

A Rheinmetall riválisai annak ellenére kitartanak 140 mm-es ágyú mellett, hogy a fegyvernek komoly hátrányai is vannak. Egyrészt egy ekkora ágyúhoz már csak két részből (gránát és hajítótöltet) álló lőszert lehet használni, aminek akkora a helyigénye, hogy egyszerre mindössze kilenc darab fér el a tankban. De még ennél is súlyosabb gond, hogy lövéskor olyan nagy lökéshullám keletkezik, ami akár súlyos sérüléseket is okozhat a tank közelében tartózkodóknak. Tehát veszélyeztetheti a saját gyalogságot.

Mindként rivális európai harckocsi a jól bevált Leopard 2 alvázára épül. A Rheinmetall mérnökei ezen – néhány apróság mellett – csak annyit változtattak, hogy megszüntették a vezető melletti lőszertárolót. Itt egy új munkahelyet hoztak létre, ahol vagy a harckocsikötelék parancsnoka, vagy egy drónkezelő ülhet. Persze a tank nélküle is teljesen harcképes, sőt vészhelyzetben akár két fővel is működtethető, mivel fegyverzetet az irányzó vagy a parancsnok, de akár a specialista helyéről is lehet kezelni. Más, jelentősebb külső változtatások nincsenek a harckocsitesten, leszámítva a Lynx gyalogsági harcjármű fejlesztésekor létrehozott kamera- és érzékelőrendszereket.

Ezek információit a Hensoldt vállalat SETAS (See Through Armour System – nézz át a páncélon rendszer) berendezése egyetlen képpé alakítja, amit egy virtuális szemüvegben jeleníti meg. Így azt a látszatot kelti, mintha a parancsnok a harckocsitoronyban állva, szabadon nézne körbe. Még tovább fokozható mindez a tankból indítható Stinger Mini felderítődrónok képeivel. Az 50-60 perc repülési idejű robotokra kamera helyett egy húszdekás robbanótöltet is szerelhető, és így akár öngyilkos drónként lehet bevetni.

Persze a korlátozott méretek miatt ha drónt is visz magával a tank, akkor csökkenteni kell az ágyú lőszereinek a mennyiségét. Ezeket egyébként – a jókora súlyuk miatt – már nem emberi erővel, hanem egy automatával töltik a fegyverbe. Az új löveg és az átalakult belső tér ellenére a KF51-es súlyát sikerült 60 tonna közelébe szorítani, ami tovább javított az amúgy is kiváló mozgékonyságon.

Érdemes még kicsit elidőzni a KF51 Panther védelmét szolgáló háromszintű rendszernél is. A külső részt a Rheinmetall APS (Active protection system) aktív rendszer alkotja, amely védelmet nyújt az ágyúlőszerek és a páncéltörő rakéták ellen. Mivel ez a páncélost félgömb alakban óvja, biztosítja a felső térfélből támadó rakéták (FGM–148 Javelin), kisebb bombák vagy kamikaze drónok elleni védelmet.

Ha valami mégis átjutna ezen az első rendszeren, akkor lép működésbe a második, a reaktív védelem. Ennek robbanó elemei a közeledő lövedékek irányába repeszfelhőt szórnak. Ez alatt található a harmadik szint, a tank „hagyományos” páncélzata, amely többrétegű és helyenként üreges is. Így széttöri, majd felfogja a becsapódó lövedékeket, repeszeket.

Még nem dőlt el, hogy a két európai páncélos közül melyik lesz a Leopard 2-es és a francia Leclerc harckocsi váltótípusa. Mindenesetre a KF51 első példányának bemutatójával a Rheinmetall komoly lépést tett a győzelem felé.

Címlapról ajánljuk
Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen
Patrióták

Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×