eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője beszél támogatóihoz a Nyitrában rendezett kampányeseményen 2023. szeptember 12-én. A szlovákiai előrehozott parlamenti választást szeptember 30-án tartják.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Tizennégy perces videóban üzent Robert Fico - itt megnézheti

A merénylet óta először láthatja a nyilvánosság a szlovák miniszterelnököt, aki többek között azt mondta, megbocsát merénylőjének. Ficónak tovább javult az egészségi állapota, gyógyulása a vártnál is gyorsabb lehet. Időközben készül a "merénylettörvény".

Robert Fico egy székben ül, világos inget viselve, és egyebek között arról beszél, hogy nem tesz jogi lépéseket a merénylője ellen. A szlovák miniszterelnök Facebook-oldalán közzétett, 14 perc hosszúságú felvétel címe: „Megbocsátok és figyelmeztetek”. A videót angol nyelven is feliratozzák.

"Május 15-én egy szlovák ellenzéki aktivista megpróbált meggyilkolni politikai nézeteim miatt" - kezdi a videót Fico. "Itt az ideje, hogy megtegyem az első lépést, és ez a megbocsátás. Nem érzek gyűlöletet a férfivel szemben, aki rám lőtt" - mondta, majd hozzátette, nem fog kártérítést kérni, és nem fog jogi lépéseket tenni ellene. "Megbocsátok neki, hagyom, hogy a saját fejében rendezze, mit és miért tett" – mondta a videóban. "Nyilvánvaló, hogy ő csak a politikailag sikertelen és frusztrált ellenzék által kezelhetetlen méreteket öltött gonosz hírnöke volt" - idézte az elhangzottakat az Új Szó.

Mint mondta, a támadás következtében súlyos egészségkárosodást szenvedett, többször meg kellett műteni, és nagy fájdalmakat élt át.

"Kisebb csoda lenne, ha néhány héten belül visszatérnék a munkába"

- fűzte hozzá. Vagyis, ha minden jól alakul, június végén, vagy július elején térhet vissza dolgozni.

Robert Fico szerint arra kell számítani, hogy a kormányellenes média és külföldről finanszírozott nem kormányzati szervek megpróbálják majd bagatellizálni az ellene elkövetett gyilkossági kísérletet.

Leszögezte: nincs semmilyen ok arra, hogy azt higgye, hogy az ellene elkövetett merénylet egy magányos őrült támadása volt. Egyidejűleg felszólította a kormányellenes és főként "a Soros György pénzügyi hálózatának tulajdonában lévő" médiát: a gyilkossági kísérlet okait és következményeit is respektálva ne induljon el ezen az úton.

Javul az állapota

Robert Fico állapota tovább javult. "A kezdetben tapasztalt komoly komplikációk többsége elmúlt, és jelenleg a gyógyulás folyamatával kapcsolatos kérdések merülnek fel, a gyógyulás gyorsabb lehet, mint ahogy azt eredetileg feltételeztük" - mondta szerdán Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes Pozsonyban a TASR közszolgálati hírügynökség tudósítása szerint.

A miniszterelnök-helyettes megerősítette, hogy Robert Fico a továbbiakban a pozsonyi Szent Mihály Kórházban részesül majd ambuláns kezelésben. Hozzátette: az, hogy a kormányfő mikor térhet vissza hivatalos feladatai teljesítéséhez, az orvosok, illetve saját döntésétől függ majd.

Készül a "merénylettörvény"

Robert Kalinák szerdán beszámolt arról is, hogy

előkészületben van, és előreláthatóan a jövő hétfőn kerül majd a koalíciós tanács elé az a törvényjavaslat-csomag, amely "merénylettörvény" néven vált ismertté,

és amelynek bejelentett célja, hogy olyan intézkedéseket foganatosítson, amelyek biztonságosabbá tehetik a foglalkozásuk végzésével összefüggésben gyűlölet célpontjává váló személyeket. A javaslat egyebek mellett korlátozná azt, hogy mely helyszíneken lehet tüntetéseket tartani.

Közben Sutaj Estok belügyminiszter szerdán bejelentette: a merényletet követően bevezetett fokozott biztonsági intézkedéseket továbbra is fenntartják, s azok legkevesebb az újonnan megválasztott államfő - Peter Pellegrini - június 15-re tervezett hivatalos beiktatásáig érvényben maradnak. A Robert Fico ellen elkövetett merénylet óta kiemelt védelemben részesülnek mind a kormánykoalíció, mind pedig az ellenzék pártjainak képviselői.

Az 59 éves szlovák kormányfő ellen május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet. Az elkövetőt, a 71 éves lévai Juraj Cintulát, aki négy lövéssel sebesítette meg a kormányfőt, a helyszínen őrizetbe vették, majd később a bazini (Pezinok) székhelyű különleges bíróság előre megfontolt gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte. Cintula vallomásában azzal indokolta tettét, hogy nem ért egyet a kormány politikájával, egyebek mellett azzal sem, hogy Robert Fico és kormánya folytatólagosan elutasítja, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának.

Címlapról ajánljuk
Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×