eur:
395.94
usd:
370.17
bux:
0
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Robert Fico szlovák miniszterelnök feltételezett merénylőjét veszik őrizetbe a lőfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán, a politikust életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica).
Nyitókép: MTI/AP/TASR Slovakia/Radovan Stoklasa

A Fico-merénylet miatt kezdődött újabb politikai háború Szlovákiában

Több törvénytervezet előkészítésére készül a szlovák kormánykoalíció a Robert Fico miniszterelnököt ért merénylettel kapcsolatban. Az ellenzék politikai haszonszerzéssel vádolja a kormánypártokat.

A „lex merénylet” névre keresztelt törvénycsomagot a legerősebb ellenzéki párt, a Progresszív Szlovákia elnöke szerint a koalíciónak és az ellenzéknek közösen kellene kidolgoznia, így az a megbékélés üzenetét hordozná. Az EP-választás kampányhajrájában a progresszív párt azzal vádolta meg a választás esélyesének tartott kormányzó Smert, hogy a választók mozgósítására használja a kormányfő elleni merényletet.

A „lex merénylet” törvénycsomag tervezetéről Richard Takáč szlovák földművelésügyi miniszter számolt be a köztelevízió hét végi politikai vitaműsorában. A tárcavezető elmondta, a törvénytervezetet az igazságügyi, a védelmi, a kulturális és a belügyi tárca fogja kidolgozni, egy többlépcsős törvényalkotási folyamat keretében. Richard Takáč vitapartnere, a Szabadság és Szolidaritás színeiben politizáló Marian Viskupič megjegyezte, hogy az ellenzék egyelőre semmit sem tud a javaslatokról, de reméli, hogy a koalíció kellő időt szán azok részletes kidolgozására, hogy aztán megvitathassák azokat a parlamentben.

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter egy másik vitaműsorban azt közölte, hogy a törvénymódosító javaslatokat a parlament júniusi ülésszakán megtárgyalják. A tárcavezető részletekbe egyelőre nem bocsátkozott, de annyit elárult, a jogszabálycsomag egyebek mellett meghatározná, hogy a három legfőbb közjogi méltóságnak az állam által kijelölt ingatlanban kellene laknia, hogy a biztonságukat maximálisan garantálni tudják.

Michal Šimečka, az ellenzéki Progresszív Szlovákia elnöke szerint a javaslatokat a koalíciónak és az ellenzéknek közösen kellene kidolgoznia, hogy az valóban a megbékélés üzenetét hordozhassa. A pártelnök hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján azzal vádolta meg a kormányzó Smert, hogy az az európai parlementi választás előtt a saját választóinak mobilizálására használja ki a Robert Fico kormányfő elleni merényletet, és igyekszik befeketíteni az ellenzéket, az újságírókat és a kormány politikája ellen tiltakozó személyeket.

Ódor Lajos, a Szlovákiát tavaly közel fél évig irányító szakértői kormány miniszterelnöke, a Progresszív Szlovákia európai parlamenti listavezetője kijelentette, a Smer kelet felé tolja az országot. „Mindenben az autoriter vezetők kézikönyve szerint jár el, és minden intézményt az ellenőrzése alá akar vonni. Mi mindent megteszünk, hogy ezt megakadályozzuk, és megmaradjon az intézmények függetlensége” – mondta Ódor Lajos. A Smer fő jelszava, a béke kapcsán rámutatott, hogy a párt nem békét akar, hanem odadobná Vlagyimír Putyin rendszerének Ukrajnát.

Robert Kaliňák védelmi miniszter, egyben kormányfőhelyettes visszautasítja a progresszívek állításait. Mindenekelőtt cáfolja, hogy a miniszterelnökkel szemben elkövetett fegyveres merényletet politikai haszonszerzésre használta volna fel a Smer. Kaliňák badarságnak nevezte azokat az ellenzéki állításokat is, melyek szerint, ha nem az ellenzék nyeri a hét végi választást, akkor Szlovákia kilép az Európai Unióból. „Soha nem kérdőjeleztük meg Szlovákia uniós tagságának létjogosultságát és fontosságát” – fogalmazott a Smer politikusa, hozzátéve, hogy amit bíráltak, az az EU irányvonala és vezetése volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×