eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay

Észak-Korea megint délre küldte sajátos, "undorító" léggömbjeit

Fokozódik a rossz szomszédi viszony a két Korea között, Észak ismét több száz szeméttel és trágyával teli léggömböt küldött Délre. Szöul erre válaszul teljesen felfüggeszti a katonai feszültség csökkentéséről Phenjannal kötött megállapodást.

Észak-Korea több újabb több száz, a cigarettacsikkektől a műanyagig terjedő hulladékkal megtöltött léggömböt küldött át a határon - közölte vasárnap a dél-koreai hadsereg.

Az akció keddi kezdete óta mintegy 900 léggömböt bocsátottak fel a dél-koreai vezérkari főnök szerint, aki korábban mintegy 260, hulladékkal, köztük használt elemekkel, cigarettacsikkekkel és állati ürülékkel töltött léggömbről számolt be.

"Észak-Korea szombat este 20 óra óta (helyi idő szerint) újra megkezdte a szeméttel töltött léggömbök felbocsátását Dél-Korea irányába" - áll a vezérkari főnökök egyesített bizottságának közleményében.

"Mintegy 600 léggömböt azonosítottak, óránként 20-50 léggömb mozgott a levegőben" - írták a dokumentumban.

A léggömbök Dél-Korea északi tartományaiban szálltak le, köztük a fővárosban, Szöulban és a szomszédos Gyeonggi régióban, ahol együttesen a dél-koreai lakosság közel fele él.

Szöul szerdán elítélt egy hasonló akciót, a dél-koreai egyesítési minisztérium pedig pénteken ellenintézkedésekre figyelmeztetett, ha Phenjan nem hagy fel az "irracionális" provokációkkal. A Yonhap dél-koreai hírügynökség kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva közölte, hogy válaszlépésként akár újra is indíthatnák a hangosbemondókat a határon az észak-koreai vezetést bíráló szövegek beolvasásával. Ez utóbbi intézkedést 2018-ban függesztették fel az akkori kölcsönös közeledés jegyében.

A legutóbbi akció során a léggömbökben "szemét, cigarettacsikk, papír- és ruhadarabok, valamint műanyag hulladék" volt - derült ki a vasárnap tájékoztatásból, amely szerint "nem találtak veszélyes anyagokat".

A dél-koreai hatóságok felszólították a határmenti területen élőket, hogy semmilyen körülmények között ne érjenek hozzá a csomagok tartalmához, illetve arra figyelmeztettek, hogy a zuhanó zsákok komoly sérüléseket és károkat okozhatnak.

A dél-koreai vezérkar szerint szemetet szállító léggömbökön kívül Észak-Korea már ötödik napja zavarni próbálja a GPS navigációs rendszert.

Időközben Kim Kangil, az észak-koreai védelmi miniszter helyettese bejelentette, hogy felhagynak az akcióval, amelyet azonban újraindítanak, amennyiben Dél-Korea felől légi úton újabb, a phenjani vezetést bíráló röplapok érkeznének.

"Dél-Koreának elegendő tapasztalata van már abban, mennyire kellemetlen, és mekkora erőfeszítést igényel a szemét felszedése, miután Észak-Korea 3500 léggömb segítségével 15 tonnát küldött belőle" - tette hozzá Kim Kangil, akit a KCNA állami hírügynökség idézett.

Az 1953-ban lezárt koreai háború tűzszüneti megállapodással ért véget, a két ország azonban a mai napig nem kötött békeszerződést, így technikailag több mint hetven éve hadban áll egymással.

A léggömbök miatt Dél-Korea felfüggeszti az Észak-Koreával 2018-ban kötött, a katonai feszültség enyhítéséről szóló megállapodás minden pontját

- jelentette be hétfőn a dél-koreai nemzetbiztonsági tanács.

Ha az elnöki hivatal mellett működő tanács ajánlását a kormány keddi ülésén jóváhagyja, akkor a megállapodás felfüggesztése hivatalosan aznaptól érvénybe lép és érvényben is marad mindaddig, amíg helyre nem áll a két ország között a kölcsönös bizalom - tették hozzá.

Észak-Korea a múlt héten csaknem ezer olyan léggömböt juttatott át déli szomszédjának területére, amelyekre zsákot erősített, tele hulladékkal, trágyával, USB-adathordozókkal, elemekkel. Phenjan közölte, hogy ily módon válaszolt azokra a propaganda-röplapokra, amelyeket Dél-Korea szintén léggömbökkel juttatott át az ő területére. A phenjani vezetés hozzátette, hogy nem küldenek több szemeteszsákot, ha Szöul is felhagy a röplapterjesztéssel Észak-Koreában. A léggömbök emberéletben nem tettek kárt Dél-Koreában, de anyagi kárt okoztak, például betörték egy autó szélvédőjét. A léggömbös akción kívül Phenjan a helyi GPS műholdas helymeghatározó zavarását is bevetette Szöul ellen.

"Miután a megállapodás korlátozta hadgyakorlatok megrendezését a tűzszüneti vonal mentén kialakított demilitarizált övezetben (DMZ), most lehetővé válik ilyenek megtartása.

Így lehetőség van megfelelőbb és azonnali választ adni az észak-koreai provokációkra. A kormány megteszi a szükséges lépéseket az állampolgárok védelme és biztonsága érdekében"

- közölte a szöuli nemzetbiztonsági tanács.

A Népi Erő Pártja (PPP) dél-koreai kormánypárt arra figyelmeztette hétfőn Észak-Koreát, hogy a léggömbös akciójára és a GPS-jelek zavarására "a lehető leghatékonyabb és Észak számára a legelviselhetetlenebb intézkedésekkel" fog válaszolni.

Az első észak-koreai katonai műhold Föld körüli pályára állítása miatt Szöul részlegesen már tavaly ősszel felfüggesztette a 2018-as megállapodást, ami például a DMZ feletti repüléstilalom megszüntetését jelentette. Phenjan válaszul akkor azonnali hatállyal visszaállította az összes olyan katonai intézkedését, amely a megállapodás előtt érvényben volt, azóta pedig katonai egységeket, fegyveres megfigyelőállásokat telepített, és hadgyakorlatokat tartott a DMZ-ben.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

A 2005-ös indulást követően 2006-ban másodszor került sor a Portfolio ingatlankonferenciájának, a Property Investment Forumnak a megrendezésére. Visszatekintő cikksorozatunk mostani részében a 2006-os ingatlanpiaci történésekkel foglalkozunk, kiemelten a ma már mindenki által jól ismert budapesti óriásprojekt, a Corvin Sétány indulásával, az irodapiac kihívásaival és azzal, hogy milyen folyamatok okoztak egyre nagyobb bizonytalanságot a nemzetközi piacokon. Nézzük, mi történt a 2006-os Property Investment Forumon és a hazai ingatlanpiacon!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×