eur:
394.71
usd:
368.09
bux:
72288.23
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
conflict between North Korea and South Korea
Nyitókép: Perytskyy/Getty Images

Észak-Korea ürülékkel bombázza Dél-Koreát

Észak-Korea több száz, a cigarettacsikkektől a műanyagig terjedő hulladékkal megtöltött léggömböt küldött át a határon - közölte vasárnap a dél-koreai hadsereg.

Az akció keddi kezdete óta mintegy 900 léggömböt bocsátottak fel a dél-koreai vezérkari főnök szerint, aki korábban mintegy 260, hulladékkal, köztük használt elemekkel, cigarettacsikkekkel és állati ürülékkel töltött léggömbről számolt be.

"Észak-Korea szombat este 20 óra (helyi idő szerint) óta újra megkezdte a szeméttel töltött léggömbök felbocsátását Dél-Korea irányába" - áll a vezérkari főnökök egyesített bizottságának közleményében. "Mintegy 600 léggömböt azonosítottak, óránként 20-50 léggömb mozgott a levegőben" - írták a dokumentumban.

A léggömbök Dél-Korea északi tartományaiban szálltak le, köztük a fővárosban, Szöulban és a szomszédos Gyeonggi régióban, ahol együttesen a dél-koreai lakosság közel fele él.

Szöul szerdán elítélt egy hasonló akciót, a dél-koreai egyesítési minisztérium pedig pénteken ellenintézkedésekre figyelmeztetett, ha Phenjan nem hagy fel ezekkel az "irracionális" provokációkkal.

A legutóbbi akció során a léggömbökben "szemét, cigarettacsikk, papír- és ruhadarabok, valamint műanyag hulladék" volt - derült ki a vasárnap tájékoztatásból, megjegyezve, hogy "nem találtak veszélyes anyagokat".

A dél-koreai hatóságok felszólították a határmenti területen élőket, hogy semmilyen körülmények között ne érjenek hozzá a csomagok tartalmához, illetve arra figyelmeztettek, hogy a zuhanó zsákok komoly sérüléseket és károkat okozhatnak.

A 1953-ban lezárt koreai háború tűzszüneti megállapodással ért véget, a két ország jogilag a mai napig nem kötött békeszerződést, és így technikailag több mint hetven éve hadban áll egymással.

Címlapról ajánljuk

Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Az exit poll felmérések szerint a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap megrendezett első fordulójában. A részletekről Szűcs Anitát, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docensét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×