eur:
393.11
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Saab 340 AEW&C légtérfigyelő és korai előrejelző repülőgép. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Svéd csúcstechnológia figyeli hamarosan Ukrajna légterét

Hamarosan a svéd légierőnél rendszerben álló Saab 340 AEW&C légtérfigyelő és korai előrejelző repülőgépeket kaphat Ukrajna.

Svédország bár csak nemrég vált a NATO teljes jogú tagjává, már eddig is jelentő támogatást adott Ukrajnának. A legkorszerűbb Archer önjáró lövegek és a CV 90-es gyalogsági harcjárművek mellé most két, első vonalbeli légtérfigyelő repülőgépet is átadnának - közölte a svéd védelmi minisztériumra hivatkozva az egyik internetes portál. 300-400 km távolságból tudják felderíteni az ellenséges repülőgépeket, cirkáló rakétákat, drónokat, vagy hajókat.

A Saab 340 AEW&C repülőgépeket a NATO-ban rendszeresített Link-16 adatközlő rendszerrel is felszerelték, amelyek valósidejű, harcászati információkat képesek zavar védetten továbbítani. Ezekkel elsősorban az ugyancsak hamarosan Ukrajnába érkező F-16 vadászbombázók bevetéseit lehet majd hatékonyan támogatni. A légtérfigyelő gépek által felderített célpontok adatait titkosítottan és azonnal át lehet játszani a támadógépeknek. Ilyen adatátviteli berendezéssel szerelték fel a magyar Gripeneket is.

Azonban a portál a hírrel kapcsolatban megjegyzi, hogy a légtréfigyelő gépek személyzetének kiképzése legalább egy évet vesz igénybe. Ezért az ukrán kezelők oktatása valószínűleg már korábban megkezdődhetett Svédországban.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×