eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Ukrajnát megjárt orosz katonák a Győzelem Napján rendezett moszkvai katonai parádén. Forrás: X / The News Room
Nyitókép: Forrás: X / The News Room

Ennyi orosz katona már biztosan elesett a háborúban

Pontosan most sem tudni, hogy az orosz–ukrán háborúban hányan estek el, erre vélhetően éveket kell majd várni a konfliktus lezárulása után. Egy független orosz médium azonban folyamatosan gyűjti, hogy kik azok, akik már biztosan nem térnek haza.

A háború 2022-es kitörése óta mindkét oldalon tízezres (egyes becslések szerint százezres) nagyságrendben haltak meg katonák a harcok közben Ukrajnában. Ezek a számok azonban csak becsléseken alapulnak, a pontos számokat egyik fél sem nevezi meg a konfliktus kezdete óta, mivel ez rávilágítana az esetleges gyengeségekre – írja a Portfolio, hozzátéve, hogy a sebesültek és halottak száma nagyon magas lehet mind az orosz, mind az ukrán oldalon.

A The Kyiv Independent beszámolója szerint azonban az orosz Mediazona a háború kezdete óta gyűjti különböző módszerekkel azoknak a katonáknak a nevét, akik meghaltak az ukrajnai csatatéren.

A kutatás eddig 54 185 katonát tudott biztosan megnevezni, ám a lap szerint a valós szám ennél jóval magasabb lehet, hiszen ezt az adatot csak a nyilvánosan elérhető források alapján számították ki.

A Mediazona által használt források között vannak a helyi hatóságok nyilatkozatai, a rokoni gyászjelentések, valamint a regionális média jelentései is.

Az ukrán becslés jóval magasabb, ők úgy vélik, hogy már körülbelül félmilliós az orosz veszteség, beleértve a 150 ezer elesett katonát. A becsült érték nagyjából megegyezik a franciák és a britek által közreadott számításokkal. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az orosz invázió második évfordulóján azt mondta, hogy 180 ezer orosz és 31 ezer ukrán katona halt meg addig a csatamezőn.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Visszatért a Földre a Hold távoli oldaláról gyűjtött ritka kőzetmintákkal a kínai űrszonda. Kiss László csillagász, akadémikus, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója szerint a küldetés különlegessége, hogy először érkezett vele olyan holdi kőzetminta, amelyet egy szonda a Hold távoli, Földről nem látható oldalán gyűjtött.

Örülhet a radikális jobboldal az exit poll szerint

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×