eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Peter Pellegrini megválasztott szlovák elnök a Zuzana Caputová hivatalban lévő elnökkel a pozsonyi elnöki palotában, a Grassalkovich-kastélyban tartott sajtóértekezleten 2024. május 16-án. Az előző nap Robert Fico szlovák miniszterelnököt Nyitrabányán több lövéssel életveszélyesen megsebesítette egy 71 éves lévai férfi, a politikus állapota stabil, de továbbra is nagyon súlyos
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Peter Pellegrini: beszéltem Robert Ficóval, nehéz órák és napok előtt áll

A megválasztott szlovák elnök meglátogatta a besztercebányai kórházban a kormányfőt, aki még szerda délután lett egy fegyveres merénylet áldozata.

Peter Pellegrini megválasztott államfő meglátogatta a besztercebányai kórházban Robert Fico miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán, a kihelyezett kormányülés után több lövéssel megsebesített egy 71 éves merénylő. A kormányfőn még aznap többórás életmentő műtétet kellett végrehajtani.

„Tudtam beszélni Ficóval pár percet, de az orvosok csak egy rövid látogatást engedtek. Alapvetően személyes hangvételű volt a beszélgetésünk. Nagyon kimerült. Kritikus állapotban van, nehéz órák és napok előtt áll” – mondta Pellegrini a kórház előtt újságíróknak.

Pellegrini úgy gondolja, jelenleg nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy Robert Fico túl van az életveszélyen. A megválasztott államfő elárulta, miután régóta személyes kapcsolatot ápol a kormányfővel, ezért privát beszélgetést folytatott vele, de mivel Fico fáradt volt és gyógyszerek hatása alatt állt, ezért csak néhány szót váltottak – írja az Új Szó.

"Átléptünk egy vörös vonalat Szlovákiában" – mondta a leendő államfő, aki szerint Robert Ficót csak egy hajszál híja választotta el a haláltól. "Elég lett volna, ha azok a lövések néhány centiméterrel arrébb érik, és ma már másról beszélnénk" – közölte. "Egy politikailag túlságosan befolyásolt egyén úgy döntött, hogy merényletet követ el, csak azért, mert nem ért egyet azokkal a lépésekkel, amelyeket a Robert Fico által vezetett kormány tesz" – tette hozzá.

Peter Pellegrinit áprilisban választották meg Szlovákia elnökének, de a hivatalát csak június 15-én foglalhatja el, ezért tartott délelőtt közös tájékoztatót elődjével, a leköszönő Zuzana Caputovával.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×