eur:
395.03
usd:
367.99
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Boris Pistorius német védelmi miniszter (j) egy Leopard 2A6 harckocsin a német hadsereg 203-as harckocsizó-zászlóaljánál, az augustdorfi Rommel tábornagy laktanyában tett látogatásán 2023. február 1-jén. A kormány döntése szerint Németország 14 Leopard 2A6 tankot szállít az orosz támadás ellen védekező Ukrajnának, ezért a közelmúltban kinevezett Pistoriusnak bemutatják a típus képességeit.
Nyitókép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Amerikai bevásárlókörúton a német védelmi miniszter: az Egyesült Államok szállít, Németország fizet

Két legyet egy csapásra – így foglalható össze leginkább Németország védelmi miniszterének az Egyesült Államokban tett látogatása. Boris Pistorius egyrészt határozott kommunikációval igyekezett hangsúlyozni, hogy a szövetségesek számíthatnak Németországra,. Másrészt nem hagyott kétséget afelől, hogy országa számít az Egyesült Államok támogatására.

A ZDF német közszolgálati televíziónak nyilatkozva a miniszter azt hangsúlyozta, hogy Németországban ismét bízhat a világ, bízhat a NATO és természetesen bízhat Ukrajna is. Utalt ugyanakkor arra, hogy a német hadseregnek, a Bundeswehrnek ehhez fegyverekre, a fegyverekhez viszont pénzre van szüksége. Ez utóbbi üzenetet elsősorban pénzügyminisztertársának, Christian Lindnernek címezte. Úgy értékelte, hogy a fegyverek beszerzésének költségvetési okokból történő befagyasztása sem a szövetségeseknek, sem Németországnak aligha tenne jót.

A miniszter ezzel összefüggésben említette azt is, hogy Németország a jövőben teljesíteni kívánja azt a NATO-kötelezettségvállalást, amely szerint az éves katonai kiadásoknak el kell érniük a bruttó hazai termék két százalékát. Elmondta, hogy ezt megerősítette amerikai kollégája, Lloyd Austin védelmi miniszter, továbbá demokrata és republikánus párti szenátorok előtt is.

A ZDF szerint Pistoriusnak egy republikánus szenátor megerősítette, hogy nem változik az Egyesült Államok viszonya a NATO-hoz abban az esetben sem, ha a novemberi elnökválasztás eredményeként Donald Trump kerülne hatalomra.

A szövetség nélkülözhetetlen az Egyesült Államok számára, ez így volt a múltban, és így lesz a jövőben is

– fogalmazott a szenátor.

"Nyugtázta" a német védelmi miniszter azt is, hogy mind a demokraták, mind a republikánusok végül megszavazták az Ukrajnának nyújtandó 60 milliárd dolláros katonai segélyt. A miniszter ezzel kapcsolatban ígéretet tett arra, hogy Németország is minden tőle telhetőt megtesz Ukrajna katonai támogatása érdekében. Pistorius úgy fogalmazott, hogy "bizonyos megrendeléseket" már útnak indítottak, és amint megtörténnek a szállítások, elküldik Ukrajnának. Hangsúlyozta, hogy Ukrajnának most mindenekelőtt lőszerekre és légvédelmi rendszerekre van szüksége.

"Mindent megteszünk a kapacitások növelése és a gyorsabb szállítás érdekében" – tette hozzá.

Boris Pistorius amerikai kollégájával Lloyd Austinnal folytatott tárgyalások után jelentette be, hogy

Németország három HIMARS típusú rakétavető rendszert kíván szállítani Ukrajnának.

A szállítás – mint fogalmazott – az Egyesült Államokkal együttműködve történik. A rakétavetőrendszerek az amerikai készletekből származnak, azokat Németország fizeti.

Pistorius a látogatás keretében felkeresett egy Boeing gyárat is Philadelphiában. Értesülések szerint a Bundeswehr számára rendelt korszerű katonai berendezések beszerzését a hadsereg számára korábban biztosított, 100 milliárd eurós különalapból finanszírozzák. A többi között Chinook típusú, legújabb generációs szállítóhelikopterekből 60 darab készül német megrendelésre.

Pistorius szerint Németország eddig összesen 380 szerződést kötött amerikai védelmi cégekkel, ezek értéke meghaladja a 23 milliárd eurót.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Orbán Viktor Ukrajnában járt, eközben az orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter

Orbán Viktor Ukrajnában járt, eközben az orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter

Az európai állam- és kormányfők közül egyre kevesebben vannak, akik még nem látogattak el az orosz invázió sújtotta Ukrajnába - most már nem gazdagítja ezt a tábort Orbán Viktor sem, a magyar miniszterelnök ugyanis ma Kijevbe utazott. Ám eközben Szijjártó Péter külügyminiszter, aki gyakran jár Oroszországba, telefonbeszélgetést folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel - tudósított a Telex.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×