eur:
394.92
usd:
367.82
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Ludivine Dedonder belga védelmi miniszter az Európai Külügyi Szolgálat (EEAS) által szervezett első Schuman Biztonsági és Védelmi Fórumon az Európai Parlament brüsszeli épületében 2023. március 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Elképesztő botrány egy nagy hírnévnek örvendő katonai osztag körül

Rendkívüli intézkedés keretében feloszlattak egy, a belga fegyveres erőkhöz tartozó, mintegy 30 katonából álló szakaszt súlyos erőszak és zaklatások miatt – közölte Ludivine Dedonder belga védelmi miniszter.

A súlyos incidenseket az amay-i 4. műszaki zászlóalj egyik szakaszán belül követték el.

Dedonder arról számolt be, hogy tavaly év végén jutott a tudomására, hogy „strukturális problémák vannak a zászlóaljon belül”. Hozzátette, hogy azonnal vizsgálatot indítottak, amely a „súlyos erőszakos cselekményekre” összpontosított.

„Egyebek között megalázó bánásmódról, testi sértésről, zsarolásról, katonák közötti fenyegetésekről, nyomásgyakorlásról és az ezekről az incidensekről való hallgatási kötelezettségről van szó”

– taglalta csütörtöki sajtótájékoztatóján Dedonder.

Michel Hofman admirális, vezérkari főnök kijelentette: több tucat katona megalázó viselkedése egyes esetekben veszélyeztette társaik testi épségét is.

A belga sajtónak nyilatkozók szerint a szóban forgó események több hónapon, sőt több éven keresztül zajlottak.

A védelmi miniszter szerint az érintettek között voltak „tisztek, altisztek, önkéntesek, tapasztalt és kevésbé tapasztalt katonák”. Dedonder azonban hangsúlyozta, hogy „nem a zászlóalj egész személyzete érintett ebben az ügyben”. Egyelőre 14 személlyel szemben indított eljárást a szövetségi ügyészség – tette hozzá az RTBF közszolgálati média.

A miniszter megerősítette, hogy hogy több embert már védelem alá helyeztek, míg a gyanúsítottakat elbocsátották vagy áthelyezték más egységekhez.

Hangsúlyozta továbbá, hogy az ország hadseregében nincs helye a szexizmus, a rasszizmus vagy a szélsőségesség semmilyen formájának.

A szakasz feloszlatásáról Dedonder úgy nyilatkozott, hogy „kemény intézkedés, amellyel a minisztérium erős jelzést kíván küldeni”.

Hofman admirális szerint „komoly döntésről van szó, valószínűleg az egyetlen ilyen jellegű intézkedés a belga hadsereg közelmúltbeli történetében”. „A szakasz feloszlatásáról szóló döntésnek példaként is kell szolgálnia, és elgondolkodtatónak kell lennie” – mondta a tábornok.

Az amay-i zászlóalj 1913-ban alakult, és részt vett az első világháborúban. Nagy hírnévnek örvend a belga hadseregen belül.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×