eur:
385.51
usd:
354.76
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Nyitókép: Pixabay

Nemhogy csökkent volna, hanem nőtt a megcsonkított nők száma világszerte

Több mint 230 millió nő és lány él világszerte, akiket nemiszerv-csonkításnak vetettek alá - derül ki az ENSZ gyermekjogi szervezetének (UNICEF) pénteken kiadott jelentéséből.

Az elmúlt nyolc évben mintegy 30 millió nő esett át az orvosilag indokolatlan, kegyetlen és megalázó procedúrán, amelynek során a külső nemi szerveket részben vagy teljesen eltávolítják - olvasható az UNICEF nemzetközi nőnapon közzétett jelentésében.

A szervezet szerint ugyan csökken a női nemi szervek megcsonkítását átélő nők és lányok aránya, de arra is figyelmeztetett, hogy a gyakorlat felszámolására irányuló erőfeszítések túl lassúak ahhoz, hogy lépést tartsanak a gyorsan növekvő népességgel.

A beavatkozás borzasztóan fájdalmas és kockázatos; súlyos vérzést és akár halált is okozhat. A lányokat csecsemőkoruk és a pubertás között vetik alá az eljárásnak.

Az áldozatok gyakran húgyúti fertőzésekkel, menstruációs problémákkal, állandó fájdalommal és szülési komplikációkkal szembesülnek, nem ritka körükben a depresszió, az alacsony önértékelés és a poszttraumás stressz szindróma.

"Azt az aggasztó tendenciát is látjuk, hogy egyre több lányt vetnek alá ennek a gyakorlatnak fiatalabb korban, sokakat még az ötödik születésnapjuk előtt megcsonkítanak" - mondta Catherine Russell, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

A jelentés szerint minden 10 túlélőből 4 olyan konfliktus sújtotta országban él, ahol magas a népességnövekedés, és a politikai instabilitás akadályozza a nemiszerv-csonkítás megelőzésére és az áldozatok támogatására irányuló erőfeszítéseket.

Címlapról ajánljuk
Ajatollah: “szerencsétlen baleset” az iráni elnök halála - vannak, akik örülnek most
Tudósítónktól

Ajatollah: “szerencsétlen baleset” az iráni elnök halála - vannak, akik örülnek most

Hétfő délelőttre az iráni vezetés megerősítette, hogy valóban életét vesztette egy helikopter-katasztrófában az ország elnöke és miniszterelnöke. Bár azonnal találgatások indultak meg az idegenkezűségről, Irán legfőbb vallási vezetője „szerencsétlen balesetnek” nevezte a történteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×