eur:
394.43
usd:
366.87
bux:
71906.43
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Coronavirus structural morphology 3d illustration on a liquid environment. Some Elements of this image furnished by Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
Nyitókép: membio/Getty Images

Súlyos betegségre bukkantak – a koronavírus gyors szövődménye

A koronavírusos megbetegedés növeli az autoimmun betegség kialakulásának kockázatát a fertőzést követő egy évben.

A kutatók 10 millió koreai és 12 millió japán felnőtt orvosi adatait használták fel annak megállapítására, hogy azoknál, akik elkapták a Covid–19-et, nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak-e autoimmun gyulladásos reumatikus betegséget (AIRD) a fertőzést követő évben − írja az Index.

A Covid-csoportot egy nem fertőzött kontrollcsoporttal és egy olyan betegcsoporttal vetették össze, akik ugyanabban az időszakban – 2020 és 2022 között – influenzában szenvedtek.

A kutatók a koreai és japán alanyoknál is ugyanazt tapasztalták, miszerint a Covid-fertőzést követő egy évben az autoimmun betegségek fokozott valószínűséggel fordultak elő.

Az általános populációhoz képest a Covid-csoportban mintegy 25 százalékkal magasabb volt az AIRD kockázata. Az influenzás csoporthoz képest a korábban koronavírussal fertőzöttekknél az autoimmun betegségek kockázata mintegy 30 százalékkal volt magasabb.

Az Annals of Internal Medicine című szakfolyóiratban közzétett eredmények szerint minél súlyosabb volt egy személy Covid-járványa, annál nagyobb volt a kockázata egy új autoimmun betegség kialakulásának.

A kutatók azt is megállapították, hogy a Covid elleni védőoltás valamennyire csökkentette az új autoimmun betegség kialakulásának kockázatát – bár azt, hogy milyen mértékben, nem közölték.

Az egy évnél régebben elkapott koronavírus-fertőzés esetében az AIRD-betegségek kockázata visszaállt a normális szintre – írja a Stat News a kutatás eredményeire hivatkozva.

Címlapról ajánljuk

Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Az exit poll felmérések szerint a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap megrendezett első fordulójában. A részletekről Szűcs Anitát, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docensét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×