eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Az izraeli hadsereg légicsapást mér Gázára 2023. november 6-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint 200-nál is több embert elraboltak és túszként tartanak fogva. Az izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma átlépte a 9700-at, a sebesülteké pedig megközelíti a 25 ezret a palesztinok lakta területeken.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Lesújtó dolgot közölt a Hamász

A palesztin szélsőségesek által október 7-én a Gázai övezetbe elhurcolt izraeliek közül sokan meghaltak, az életben maradtak pedig rendkívül nehéz körülmények között kénytelenek élni – közölte pénteken a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet fegyveres szárnya, az Izzedín al-Kasszám Brigádok.

A Hamász tavaly október 7-én összehangolt terrortámadást követett el Izrael több déli települése ellen. A támadásban 1200 ember meghalt, több mint háromezer megsebesült, és a fegyveresek Gázába hurcoltak túsznak 240 embert, akik közül sokan még mindig fogságban vannak. Válaszul Izrael nagyszabású hadműveletet indított a Gázai övezetben, ammelyben immár több mint 28 ezer palesztin vesztette életét a helyi egészségügyi hatóságok szerint.

A tavaly november végi egyhetes tűzszünet keretében több mint száz túsz kiszabadulhatott cserébe Izraelben fogva tartott 240 palesztin szabadon engedéséért.

„Sokan meghaltak az izraeli túszok közül, a még életben lévő foglyok pedig rendkívül nehéz körülmények között tengődnek”

– mondta Abu Obeida Hamász-szóvivő egy hangfelvételen. „Számtalanszor figyelmeztettünk, hogy milyen veszélyeknek vannak kitéve azok, akiket túszul ejtettünk. Nem akartuk, hogy a helyzet ideáig fajuljon, de Izrael vezetése nem hallgatott ránk. Hónapokig próbáltuk megkímélni ezeknek a túszoknak életét, és ellátni őket, mert legfőbb humanitárius célunk kiszabadítani saját embereinket, és érvényesíteni népünk legitim jogait” – tette hozzá Obeida.

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője kedden arról számolt be, hogy még 136 túsz van a Gázai övezetben, akik közül 31-et halottnak hisznek.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×