eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Rishi Sunak volt brit pénzügyminiszter távozik londoni otthonából 2022. október 24-én. Sunak előző napon bejelentette, hogy indul a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztási versenyében. Rishi Sunak a lehetséges pályázók közül elsőként szerezte meg az induláshoz minimálisan előírt száz alsóházi tory frakciótag támogatását. Liz Truss brit miniszterelnök október 20-án mondott le a párt vezetéséről.
Nyitókép: MTI/AP/David Cliff

Komoly pofonokat kaptak az időköziken a brit konzervatívok

Két olyan körzetben is kikapott időközi választáson a brit Konzervatív Párt, amik az utóbbi tíz évben magabiztos bástyái voltak.

Két időközi választást is tartottak csütörtökön az Egyesült Királyságban, miután két konzervatív képviselő helye üresedett meg tavaly: a konzervatív Peter Bone-t a választói hívták vissza, miután elég aláírás gyűlt össze, hogy a szexuális zaklatással és bullyinggel vádolt képviselő körzetében, a 2005 óta magabiztos Konzervatív-párti bástyának számító Wellingboroughban időközi választást írjanak ki - írja az Index.

Ezzel szemben Kingswoodban azért vált esedékessé az időközi választás, mert Chris Skidmore tory képviselő Rishi Sunak brit miniszterelnök zöldpolitikája miatt mondott le.

A legutóbbi, 2019-es választáson mindkét körzetben a toryk győztek magabiztosan; Bone a szavazatok 62,2 százalékát szerezte meg Wellingboroughban, ahogy Skidmore is a szavazatok abszolút többségét megszerezve 56,2 százalékkal győzedelmeskedett a munkáspárti jelöltekkel szemben - írja a lap.

Ám a körzetek hiába számítottak a konzervatívok bástyáinak, most a munkáspárt hatalmas fölénnyel győzte le a tory-jelölteket.

Wellingboroughban Gen Kitchen a szavazatok 45,9 százalékát kapta, míg a tory jelölt Helen Harrison mindössze 24,6 százalékot, ami a brit választások történetében a második legnagyobb különbség a szavazók preferenciái között két választás között. Harrisonra Bone 2019-es eredményéhez képest 37,6 százalékponttal kevesebben szavaztak.

Kingswoodban sem sikerült jobb eredményt elérnie a Konzervatív Párt jelöltjének: 2019-hez képest 21,3 százalékponttal kapott kevesebbet, így itt is magabiztosan győzött a Keir Starmer vezette Munkáspárt jelöltje a maga 44,9 százalékos eredményével.

Mint írják, a mostani a tizedik időközi veresége 2019 óta a hatalmon lévő Konzervatív Pártnak, ez kettővel több, mint amit 1992 és 1997 között John Majorral a kormányrúd mögött elszenvedtek.

A vereség ellenére a konzervatívok még mindig bizakodnak, hogy a vélhetően ősszel tartandó parlamenti választáson még győzhetnek.

A Sky Newsnak a párt elnökhelyettese, James Daly úgy értékelte a választási eredményeket, hogy azok „kiábrándítóak”, ugyanakkor szerinte emellett azt is mutatják, hogy a szavazók ennek ellenére nem szeretik Keir Starmer Munkáspártját. Szerinte mindkét verseny szoros volt, és úgy véli, a parlamenti választások még egyáltalán nem lefutottak.

A mostani eredményekkel egyébként újfent megnőtt az esélye, hogy a Munkáspárt a történelmi, 1997-es csapást mérheti majd a Rishi Sunak vezette torykra - írja a lap. Akkor John Major vezetésével a Konzervatív Párt összesen 159 mandátumot vesztett az 1992-es eredményekhez képest, miközben a Tony Blairrel fémjelzett Munkáspárt 132 új parlamenti helynek örülhetett.

Címlapról ajánljuk
Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

A női kézilabda-válogatott már Telkiben gyakorol a párizsi ötkarikás játékokra. Vámos Petra szerint lesz még bőven izomláz, küzdelmek és sok izzadtságcsepp, de mindent megér, hogy az olimpiára készülhetnek. A 23 éves irányító úgy látja, sokat fejlődött a csapat fél év alatt, és majd a korai meccsekhez való alkalmazkodás sem lehet akadály.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×