eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Irakli Garibashvili georgiai kormányfő beszél a CPAC Magyarország kétnapos konzervatív konferencián a Bálna Budapestben 2023. május 4-én. A Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC) a jobboldal egyik legnagyobb nemzetközi tanácskozása.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Lemond a grúz miniszterelnök

Irakli Garibasvili grúz miniszterelnök azzal indokolta távozását: időt akar adni utódjának, hogy felkészüljön a dél-kaukázusi országban októberben esedékes parlamenti választásokra.

A grúz média korábban arról számolt be, hogy Irakli Kobahidze, a tbiliszi parlament volt elnöke váltja Garibasvilit, aki 2021 óta tölti be a miniszterelnöki tisztséget.

Garibasvili elmondása szerint a jelenleg kormányon lévő Grúziai Álom párt vezetői posztját ajánlották fel neki, amelynek kérdését a csütörtöki pártkongresszuson fogják megvitatni.

Korneli Kakacsia, a Grúziai Politikai Intézet igazgatója szerint

a miniszterelnök-váltás valószínűleg nem hoz politikai változásokat, és elsősorban a kormányzó blokk megerősítését célozná a választások előtt.

Az országos közvélemény-kutatások szerint a Grúziai Álom messze az ország legnépszerűbb pártja, de 2020 óta, amikor szűk többséget szerzett a törvényhozásban, veszített támogatottságából.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×