eur:
393.07
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Jair Bolsonaro hivatalban lévő brazil elnök egy Sao Goncalói-i kampányrendezvényen 2022. október 18-án. A brazíliai elnök- és parlamenti választások október 2-i első fordulójában a baloldali Lula da Silva volt brazil elnök a voksok 47,99 százalékával győzött, Bolsonaro a szavazatok 43,57 százalékát szerezte meg. A második fordulót október 30-án tartják.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Antonio Lacerda

Csalt a Covid-oltással a bukott brazil elnök

Hamis adatok szerepelnek Jair Bolsonaro volt brazil elnök koronavírus elleni oltási igazolásán - állapította meg a helyi idő szerint csütörtökön lezárult ellenőrzés.

Bolsonaro, aki a koronavírus-járvány idején többször megkérdőjelezte a kórokozó veszélyességét és az oltások hatékonyságát, a hivatalos nyilvántartás szerint 2021 júliusában kapott védőoltást egy Sao Paolo-i klinikán. Az igazoláson szereplő adatok hitelessége miatt májusban indított vizsgálatot a szövetségi kormány ellenőrzési hivatala.

A hatóság - nyomozati adatokra hivatkozva - közölte, hogy az igazolásban szereplő adatok nem felelhetnek meg a valóságnak, mert

az oltás állítólagos felvétele előtt egy nappal elhagyta a várost,

Brasíliából pedig csak három nappal később utazott el ismét. Az az ápoló, aki az igazolás szerint beadta a védőoltást, tagadta, hogy beoltotta volna az akkori elnököt, mindemellett a feltüntetett oltóanyag azon a napon nem volt elérhető azon a helyen, ahol a papír szerint Bolsonaro oltást kapott.

A szövetségi rendőrség tavaly májusban tartott házkutatást Bolsonaro brasíliai lakásán, amelynek során lefoglalták a volt elnök telefonját és kezdeményezték több, hozzá közel álló személy letartóztatását.

Bolsonaro tagadta, hogy tudomása lett volna a hamis adatokról vagy ő rendelte volna el a nyilvántartásba vételüket. Védőügyvédje nem fűzött megjegyzést a hivatal közléséhez.

Két másik dózis beadásáról szóló bejegyzést már a vizsgálat megindítása előtt töröltek az egykori elnök oltási igazolásából, miután kiderült, hogy azok sem valósak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×