eur:
394.9
usd:
368.75
bux:
71741.77
2024. június 28. péntek Irén, Levente
The Beriev A-50U Mainstay airborne warning and control system (AWACS) aircraft based on the Ilyushin Il-76 transport aircraft belonging to Russian Air Force in the air. U designation stands for extended range and advanced digital radio systems. This aircraft was named after Sergey Atayants - Berievs chief designer. (Photo by: aviation-images.com/Universal Images Group via Getty Images)
Nyitókép: viation-images.com/Universal Images Group via Getty Images

Brit hírszerzés: Moszkva indirekt mód, de beláthatta, hogy hibázott

Az orosz haderő megváltoztatta az A-50-es légtérellenőrző gépek műveleti módszertanát, ezzel gyakorlatilag elismerve azt, hogy a múlt héten lezuhanó AWACS-rendszert az ukránok lelőtték – erre a következtetésre jutott legfrissebb jelentésében a brit védelmi minisztérium.

Pénteken is megjelent a londoni védelmi minisztérium hírszerzési osztályának ukrajnai háborús jelentése, amiben a következő megállapításokat lehet benne olvasni:

  • „Szinte biztosan” az Azovi-tengerbe zuhant egy A-50 (NATO-kód: Mainstray) légtérellenőrző repülőgép, amely Ukrajna orosz ostromát támogatta.
  • Január 17-én az orosz légierő újabb A-50-est küldött a légtérbe, ezúttal viszont nem a tenger fölött, hanem Krasznodarban, Oroszország szárazföldi területén repülnek a gépek. A britek szerint ez „visszafogottabb kockázatvállalási étvágyat” mutat, melynek célja a megmaradt A-50-esek megőrzése.
  • Oroszország nem ismerte el az A-50-es elvesztését, de a britek szerint a taktikaváltás azt bizonyítja, hogy az ukrán légvédelem fenyegetést jelent az Azovi-tenger felett repülő orosz katonai gépekre.

„Ha a Mainstray elvesztése baleset lett volna, ilyen lépésre aligha lett volna szükség” – idézi a Portfolio a brit elemzést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 28. 10:58
×
×
×
×