eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Gabriel Attal francia oktatási és ifjúsági miniszter nyilatkozik a sajtónak, amint megérkezik az Európai Unió Tanácsának oktatási, ifjúsági, kulturális és sportügyi formációja, az EYCS Tanács ülésére Brüsszelben 2023. november 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Franciaország legfiatalabb miniszterelnöke lett Gabriel Attal

Ő a legnépszerűbb politikus is egyben. Emmanuel Macron részben vele igyekszik megerősíteni elnöki pozícióját.

Gabriel Attal oktatási minisztert nevezte ki az új francia miniszterelnöknek Emmanuel Macron államfő.

A 34 éves politikus, aki a felmérések szerint jelenleg vezeti a népszerűségi listát, az 1958-ban kezdődött V. köztársaság - vagyis a modern kori Franciaország - legfiatalabb kormányfője. Emmanuel Macron 2016-ban alakult pártjának alapítói közé tartozik, egy ideig szóvivője is volt.

Gabriel Attal a jelenlegi államfő 2017 májusában kezdődött hivatali ideje alatt a negyedik miniszterelnök. Élisabeth Borne-t váltja, aki 20 hónapos hivatali idő után mondott le.

Mint a BBC írta, Attal kiemelt feladata lesz, hogy a júniusi európai parlamenti választások idején vezesse a kormányt. A politikus egyébként gyorsan eljutott a csúcsra: tíz évvel ezelőtt még csak az egészségügyi minisztérium nyilvánosság által alig ismert tanácsadója volt.

Akárhogy is, ugyanazokkal a problémákkal kerül majd szembe, mint hosszan küzdő elődje:

  • szélsőjobboldali ellenzék, amely egyre népszerűbb, és úgy tűnik, könnyedén nyerhet a júniusi európai parlamenti választásokon
  • a kormányzati többség nélküli nemzetgyűlés, amelyben minden új törvényt küzdelem elfogadtatni
  • egy francia elnök, aki - a BBC kommentárja szerint - nem tudja pontosan meghatározni, mit is szeretne elérni a második ciklusában.

Ráadásul várhatóan meg kell majd küzdenie a tekintélyéért az olyan "nehézsúlyú" politikusokkal, mint például Gérald Darmanin, az V. köztársaság legfiatalabb belügyminisztere, akit Macron potenciális utódjaként tartanak számon, vagy Bruno Le Maire gazdasági miniszter.

A BBC idézi egyesek kételyeit: mi a terv, ha Macron pártja - amint az most valószínűnek tűnik - nagyot bukik az európai választásokon?

Gabriel Attal lesz egyébként az első, nyíltan homoszexuális francia miniszterelnök is. (Partnere Stéphane Sejourné francia EP-képviselő, a "Macron-féle időszak egy másik csodagyereke", utal az elnök víziója - a klasszikus jobb-bal politikai ellentét feltörése, a politikai erővonalak átírása - által ihletett politikai generációra a brit lap.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×