eur:
397.18
usd:
356.59
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin
Párizs, 2017. szeptember 29.Az építmény eddigi 300 millió látogatója előtt tisztelegnek az Eiffel-torony díszkivilágításával Párizsban 2017. szeptember 28-án. A francia főváros jelképének tekintett műemlék 1889 óta fogadja az érdeklődőket. (MTI/EPA/Caroline Blumberg)
Nyitókép: MTI/EPA/Caroline Blumberg

Sztrájk a világ leghíresebb műemlékénél

Egynapos sztrájkot tartottak a párizsi Eiffel-torony dolgozói szerdán, a tervező, Gustave Eiffel halálának századik évfordulóján.

A világ egyik leglátogatottabb műemlékének dolgozói azért döntöttek a turisztikai csúcsidőben tartott sztrájk mellett, hogy felhívják a figyelmet az építmény kezelésének a hiányosságaira - tudatta közleményében a CGT szakszervezet.

"Az Eiffel torony "öreg hölgy". Százharminc éves. Egyes liftjei 1899-ben készültek. Nagyszabású karbantartási, fejújítási és műemlékvédelmi munkák folynak", de a költségeket alábecsülték" - közölte az AFP francia hírügynökség televíziós részlegével (AFPTV) Stéphane Dieu, a CGT szakszervezetnek a műemlékhez delegált vezetője.

A sztrájkoló alkalmazottak szerint a bevételeket viszont évi 7,4 millió látogatóval számolva túlbecsülték, ezt a szintet még sosem érték el.

Az Eiffel-tornyot működtető cég (SETE) közel 360 dolgozót foglalkoztat, akik a párizsi polgármesteri hivatallal kötött szerződés alapján a műemlék fenntartására és a működtetésére felügyelnek.

A SETE elnöke, Jean-Francois Martins szerint "az Eiffel torony gazdaságilag jól van". Az elnök a sztrájkot az alkalmazottak "türelmetlenségével" magyarázta, akik a torony újabb, 2030-ig szóló gazdasági modelljével kapcsolatban várnak javaslatokat a Városházától, valamint szerinte a koronavírus-világjárvány okozta bevételkimaradás miatti aggodalmuk áll a sztrájk hátterében.

Az 1889-ben a világkiállítás alkalmából felavatott Eiffel-torony rövidesen a főváros és Franciaország jelképévé vált. Tavaly 5,9 millió látogatója volt az üzemeltető cég szerint, ami rekordnak számít 2019 és a világjárvány óta.

Tavasszal, a nyugdíjreform elleni tüntetések idején az Eiffel-torony tíz napon át tartott zárva.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×