eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Izraeli légicsapás a Gázai övezet középső részén 2023. december 22-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaberr

Kilőttek egy iráni dandártábornokot Damaszkusznál

Izraeli légicsapás végzett hétfőn az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú katonai tanácsadójával Damaszkusz határában - közölték szíriai biztonsági források és az iráni sajtó.

A biztonsági források a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondták, hogy Szajjid Rázi Múszávi dandártábornokról van szó, aki a Szíria és Irán közötti katonai szövetség koordinálásáért felelt.

Az iráni állami televízió a nap folyamán megszakította adását, hogy bejelentse Múszávi halálát. A közlés szerint egyike volt a Forradalmi Gárda Szíriában legrégebben dolgozó tanácsadóinak.

Az iráni elitalakulat vezetése fogadkozott, hogy

Izrael felelni fog a dandártábornok megöléséért.

"Kétségtelen, hogy (a palesztinok földjét) bitorló és barbár cionista rezsim meg fog fizetni ezért a bűncselekményért" - áll az állami televízióban felolvasott közleményükben.

Izrael az utóbbi években számos légitámadást hajtott végre szíriai célpontok, a hadsereg, a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők és a Hezbollah hadállásai, raktárai ellen. Bár a támadásokról szóló híreket az izraeli hadsereg rendszerint nem kommentálja, az izraeli vezetés többször leszögezte: mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg a lábát Szíriában, különösen ne a stratégiai jelentőségű Golán-fennsíkon.

Alig három hete közölte Irán, hogy izraeli bombázásban meghalt a Forradalmi Gárda két, szintén katonai tanácsadóként dolgozó tagja Szíriában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×