eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

Bíróság előtt az államcsínyre készülő birodalmi polgárok – megdöbbentő a vádlista

Eegy évvel ezelőtt derült fény az államcsínyre készülő, hírhedt Reichsbürger-csoport, azaz az úgynevezett birodalmi polgárok tevékenységére. A vezető, Heinrich Prinz Reuss türingiai ingatlanvállalkozó azóta több társával együtt őrizetben van, vádat is emeltek ellenük, most pedig már bírósági tárgyalásuk is megkezdődik.

A vádak rendkívül súlyosak, a szövetségi legfőbb ügyészség szerint a Reichsbürger nevű revizionista csoport azt tervezte, hogy felszámolja a demokratikus berendezkedést, és az 1871-ben alapított Német Császárság mintájára szervezi át az országot. A vád szerint a szélsőjobboldali csoport 2021 novembere óta készítette elő az államcsínyt, amelyet erőszakkal akart végrehajtani.

Mindenekelőtt azt tervezték, hogy a villamosenergia-ellátó hálózatra mért csapásokkal polgárháborús állapotokat idéznek elő, elfoglalják a berlini Reichstagot, azaz a Bundestag székhelyét, és a szövetségi kormány leváltásával magukhoz ragadják a hatalmat. A csoport vezetői egy úgynevezett tanácsot alakítottak, amely a kormány helyére lépett volna.

Korább értesülések szerint egyfajta "halállistával" is rendelkeztek, amelyen legfőbb ellenségeik neve szerepelt, köztük Olaf Scholz kancellárré is. A tagoknak, valamint a szimpatizánsoknak egy "titoktartási nyilatkozatot" is alá kellett írniuk.

Az alkotmányvédelmi hivatal korábbi korábbi adatai szerint mintegy 23 ezren tartoznak a csoporthoz, amelynek számos szimpatizánsa is van. A "Reuss hercegként" is említett frankfurti vállalkozóval az élen összesen huszonheten állnak a bíróság előtt, ugyanakkor csaknem hetven gyanúsított ellen folyik nyomozás.

A vád terrorszervezetben való tagság vagy a szervezet támogatása.

A beszámolók szerint egyes esetekben a hazaárulás és a fegyvertartási törvény megsértése is a vádak között szerepel.

A vádlottak nagy száma miatt ügyüket három regionális felsőfokú bíróság tárgyalja Frankfurtban, Stuttgartban és Münchenben. A főkolomposok a "herceggel" az élen Frankfurtban állnak bíróság elé. Köztük van élettársa, továbbá az AfD radikális jobboldali párt egyik volt parlamenti képviselője, valamint egy volt bíró, egy volt rendőr, valamint három korábbi katona.

A legfőbb vádpont szerint a rendszer erőszakos megdöntését tervezték. Céljuk az volt, hogy az általuk létrehozott "titkos társaság" felszabadítsa az országot. Az ügyészség szerint ezzel az X napra, azaz a puccs napjára vártak, és ezt készítették elő. Erre a napra állították össze a fő ellenségek listáit is, azaz a felételezések szerint bizonyos személyek meggyilkolását is tervezték.

A vád tartalmazza azt is, hogy fegyveres támadást készítettek a Bundestag ellen, ennek során parlamenti képviselőket kellett volna elfogni. Mindezt Malsack Winkemann segítségével tervezték, aki akkor még az AfD képviselője volt. Erre utal, hogy a vád szerint különböző összeesküvés-elméleteket – köztük az amerikai QAnon-ideológiát – tanulmányoztak. Megtervezték a puccs utáni időszakot is, ennek megfelelően Heinrich Prinz Reuss vezetésével egy "tanácsot" alakítottak, amely annak türingiai birtokán rendszeresen ülésezett.

A "tanács" tagjai a különböző területek felelősei voltak, kezdve az egészségügytől a külügyeken át az "igazságosságig".

Reussnak egy átmeneti időszakra államfői tisztséget szántak,

a többi között a volt szövetséges államokkal, különösen Oroszországgal kellett volna "békeszerződésekről" tárgyalnia. Ebből a célból állítólag Szlovákiában is járt, ahol orosz személyekkel találkozott..

Források szerint a csoport különböző rejtekhelyein több száz lőfegyverre, szúró- és vágófegyverre, továbbá csaknem 150 ezer lőszerre bukkantak.

A csoport a vád szerint feltérképezte a német hadsereg, a Bundeswehr laktanyáit, sőt intenzíven igyekezett toborozni a Bundeswehr, valamint a rendőrség aktív, illetve korábbi tagjai körében is.

A három felsőfokú bíróság most a vádak hitelességét vizsgálja, ami a tudósítások szerint hónapokig is eltarthat.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×