eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Ill businessman in front of the office - infectious disease spread.
Nyitókép: Getty Images/ Coolpicture

Tombol a járvány Németországban, jön ismét a "telefonos betegállomány" korszaka

Németországban a koronavírus-járvány idején már lehetett telefonon betegállományba menni, ami megkönnyítette a háziorvosok és a betegek dolgát is. Most a rengeteg légúti megbetegedés miatt ismét a megoldás bevezetését sürgeti a háziorvosok szövetsége.

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter támogatja az orvosok kérését, ennek ellenére a kormány eddig még nem hozta meg végleges döntését. A miniszter a napokban az ARD televíziónak nyilatkozva még azt hangoztatta, hogy egy ilyen horderejű döntés nem hozható meg egyik napról a másikra. Arra hivatkozott, hogy erről konzultálni kell a parlamenti pártokkal, a betegbiztosítókkal, valamint a munkaadók szervezeteivel is, és csak ezt követően kerülhet sor az intézkedés jogszerű bevezetésére.

Most azonban a megbetegedések számának rohamos növekedése miatt a telefonos betegfelvétel ügyét előre hozzák, a Bundestag már a jövő hét közepén, az előirányzott napirend szerint december 7-én foglalkozik az üggyel. A parlament egyébként már a nyáron foglalkozott ennek lehetőségével, de akkor – mivel sem a koronavírus, sem az influenza járványa nem fenyegetett – úgy döntött, hogy az intézkedés végleges irányelveit jövő év elején dolgozza ki.

A kialakult járványügyi helyzet és ennek kapcsán az orvosok rendkívüli túlterheltsége azonban felülírta a korábbi forgatókönyvet. Monika Lelgemann, a Bundestag egészségügyi bizottságának elnöke az ARD-nek nyilatkozva megerősítette, hogy bizottsági jóváhagyása esetén az intézkedés bevezetése zöld jelzést kaphat. "Ez azt jelenti, hogy december 7-től lehetséges lesz" – tette hozzá.

A bizottsági elnök arra emlékeztetett, hogy a koronavírus-járvány idején a telefonos "betegszabadság" a könnyebb, elsősorban légúti megbetegedésekre korlátozódott. A jövőben ugyanakkor minden olyan klinikai esetre kiterjed, amelyek – mint fogalmazott – előreláthatóan nem súlyos lefolyásúak. Feltétel ugyanakkor, hogy olyan páciensekről legyen szó, akik ismerősek az adott háziorvosi rendelők számára.

A háziorvosi rendelőknek ugyanakkor ellenőrizniük kell azt is, hogy a konkrét telefonos kérés valóban attól a személytől érkezett, akinek mondta magát

– tette hozzá. Legelsmann reményét fejezte ki, hogy a telefonon keresztül történő betegállományba vétel megkönnyíti a háziorvosok munkáját.i.

A német háziorvosok szövetségének elnöke korábban hangsúlyozta, hogy az intézkedés bevetetésére már a tél elején szükség lett volna. A szabályozást a koronavírus-járvány idején vezették be és idén áprilisban szüntették meg.

"A háziorvosokon rendkívül nagy a nyomás, hogy minden betegről megfelelően gondoskodjanak. Sok helyütt egyre nehezebben tudnak megbirkózni a megnövekedett terhekkel" – jelentette ki Markus Beier, de hozzátette, ennek oka nemcsak a fertőzési hullám, hanem a háziorvosok hiánya is.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×