eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay/Kranich17

Esőt fakasztana Újdelhi, annyira nagy a baj

Újdelhi először próbálkozik azzal, hogy eső előidézésével javítson a metropolisz levegőminőségén, miután a világ legrosszabb levegőjű fővárosát egy hete sűrű szmog borítja.

A városban a szmog miatt be kellett zárni az iskolákat, ezért a szokásosnál hamarabb rendelték el a téli szünetet, leálltak az építkezések, és a járművek közlekedésének korlátozását is tervbe vették.

Az újdelhi környezetvédelmi miniszter, Gopal Rai közlése szerint a jogi jóváhagyás és az időjárás függvényében a hatóságok november 20. körül próbálnak meg esőt előidézni.

A tél közeledtével minden évben romlik a levegő minősége, mivel a hideg levegő csapdába ejti a járművek működéséből, az ipari tevékenységből, építkezésekből és a tarlóégetésből származó szennyező részecskéket.

A szakértők javaslatát az eső előidézéséről pénteken nyújtják be a felsőbb bíróságra - mondta Rai, hozzáfűzve, hogy ha mindenki rábólint, legalább az első próbálkozásra sor kerülhet.

Kínában, Indonéziában és Malajziában korábban már sikerült esőt fakasztani.

A delhi környezetvédelmi hivatal közlése szerint ezüst-jodiddal szórnák meg a felhőket, hogy a pára kicsapódva esőként hulljon le.

Szerdán Újdelhi levegőminőségi indexe már 320 fölött is járt, ami a svájci IQAir besorolása szerint "veszélyesnek" minősül. Később az index értéke 294-re csökkent.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×