eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
RAFAH, GAZA - NOVEMBER 01: Ambulances from Egypt wait to pass through Rafah border crossing to transport seriously wounded Palestinians after Israeli attacks in Rafah, Gaza on November 01, 2023. (Photo by Mustafa Hassona/Anadolu via Getty Images)
Nyitókép: Mustafa Hassona/Anadolu/Getty Images

Valóban bekövetkezett a Gázai övezetben, amit annyian sürgettek - videó

Beteg és sérült, kórházi ápolásra szoruló emberek mellett az első, külföldi útlevéllel rendelkezők is átjutottak a rafahi határátkelő gázai oldaláról az egyiptomira.

A BBC megerősített információként számol be róla, hogy megérkeztek az első mentőautók a Gázai övezetből a rafahi átkelőn át Egyiptomba, hogy kórházi kezelésre szállítsanak súlyos állapotban lévőket. A portál kairói tudósítói szerint eddig legalább hét embert vittek át Egyiptomba, és várhatóan még többen jönnek.

A hírek szerint a katari közvetítéssel létrejött megállapodás szerint több mint 80 sebesült és akár 500 külföldi állampolgársággal rendelkező hagyhatja el a három hét után megnyitott határátkelőt. Szerdán a pallesztin oldalon mintegy 200 ember várt a határátkelésre - írta a Reuters, vagyis nem mind az 500 ember fog szerdán Egyiptomba jutni.

RAFAH, GAZA - NOVEMBER 01: Ambulances from Egypt wait to pass through Rafah border crossing to transport seriously wounded Palestinians after Israeli attacks in Rafah, Gaza on November 01, 2023. (Photo by Mustafa Hassona/Anadolu via Getty Images)
Mentőautó vár a rafahi határátkelőn, hogy átjuthasson betegeivel Egyiptomba. (Mustafa Hassona/Anadolu/Getty Images)

A The Guardian közölte: az Egészségügyi Világszervezet üdvözölte Egyiptom döntését, miszerint 81 sérült és beteg embert fogad kezelésre a Gázai övezetből, egyúttal megismételte felhívását a humanitárius segítségnyújtás – ideértve az üzemanyagot, vizet, élelmiszert és egészségügyi ellátást – sürgős és gyorsított biztosítására a Gázai övezetben.

Határvédelmi források szerint a sebesülteket biztonsági ellenőrzésnek vetik alá a határ egyiptomi oldalán.

Elhagyhatta az átkelő területét és már Egyiptomban van a külföldi állampolgársággal (is) rendelkezők első csoportja

- tudósított a Reuters egyiptomi forrásai alapján a The Guardian.

Videófelvételek szerint még mindig sokan várnak a másik oldalon az átkelésre.

Frissítés: a BBC azt írta, hogy

legalább 20 palesztin ápoltat vittek Egyiptomba, és több mint 100 kettős állampolgár jutott még át a rafahi határátkelőn.

Időközben a humanitárius helyzet továbbra is katasztrófális a Gázai övezetben. A terület egyetlen, rákos betegeket kezelő kórháza például leállt, miután kifogyott a generátorokat működtető üzemanyagból – közölték egészségügyi tisztviselők. Erről a Reuters a Török-Palesztin Barátság Kórház igazgatójának az Al-Dzsazíra televízió által sugárzott sajtótájékoztatója alapján számolt be. Az övezet egészségügyi minisztériuma megerősítette az elhangzottakat.

(A nyitóképen: betegek egy mentőautóban a rafahi határon való áthaladásra várva 2023. november 1-jén.)

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×