eur:
392.74
usd:
363.06
bux:
72115.62
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2022. október 10-én közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke rakétakísérletet néz meg egy szeptember 25. és október 9. közötti hadgyakorlaton egy meg nem nevezett helyszínen.
Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

Újabb észak-koreai erőfitogtatás

A közös dél-koreai-amerikai hadgyakorlat előtt indított újabb rakétát a kommunista állam.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető jelenlétében hajtottak végre egy rakétakísérletet nem sokkal Dél-Korea és az Egyesült Államok újabb közös hadgyakorlatának hétfői kezdete előtt. Az ország vezetője a flottához látogatott, és ott nézte végig egy cirkálórakéta kísérleti indítását egy hadihajóról - közölte a KCNA állami hírügynökség.

A jelentés szerint a rakéta elérte a kitűzött célt, és az észak-koreai vezető méltatta a haditengerészet teljesítményét, amely szerinte a mozgékonyság mellett annak is bizonyítéka, hogy a hajók folyamatosan készenlétben állnak váratlan helyzetekre.

Dél-Korea és az Egyesült Államok hétfőn kezdte meg közös nyári hadgyakorlatát, amelynek egyik célja éppen az, hogy segítse felkészültségüket az észak-koreai nukleáris és rakétafenyegetések ellen. A szöuli hadsereg közölte, hogy

ez az eddigi legnagyobb méretű hadgyakorlat, amelyben több tízezer katona vesz részt.

Jun Szok Jol dél-koreai elnök a hét végén tért vissza az Egyesült Államokból, az amerikai-japán-dél-koreai csúcstalálkozóról, amelyen a három ország egyebek között az eddiginél szorosabb katonai együttműködésben állapodott meg. Kormányzatának hétfői ülését követően az államfő kijelentette, hogy ha Észak-Koreából növekvő fenyegetést észlelnek, Japánnal és az Egyesült Államokkal még tovább fokozzák a háromoldalú együttműködést. A televízióban is közvetített nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a három ország kapcsolataiban új korszakot kezdtek, és amennyire fokozódik a provokáció és a fenyegetés Phenjanból, annyival erősebbé válik a kötelék Szöul, Tokió és Washington között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×