eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Prága, 2017. március 14.Egy munkás leszerelt reflektorlámpák közt megy el a prágai Cseh Állami Operaház színpada mögött 2017. március 13-án, az operaház felújítási munkálatai kezdetén. Az épület és berendezése korszerűsítését a tervek szerint 27 hónap alatt végzik el mintegy 858 millió cseh korona (közel 10 milliárd forint) ráfordítással. (MTI/EPA/Martin Divisek)
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Súlyos csapás érte a nemrég felújított prágai operát

Elöntötte a víz a prágai Állami Opera felújított épületének alagsorát szerda este, amikor nagy erejű, jégesővel kísért szélvihar söpört végig Közép-Csehországon - közölte Tomás Stanek, a Nemzeti Színház szóvivője a CTK hírügynökséggel.

A Nemzeti Múzeum és a Főpályaudvar között álló, néhányéves felújítás után 2020-ban átadott épület alagsorában van egyebek között a színpadot mozgató technika egy része, a próbatermek és a színházi kellékek raktárai is.

„A kár felmérése folyamatban van, az egész épületben kikapcsolták a villanyt, a mentési munkák még tartanak” – mondta a szóvivő csütörtökön reggel a hírügynökségnek.

Martin Kavka, a prágai tűzoltóság szóvivője szerint víz került néhány újonnan rekonstruált terembe is, vélhetően jelentős károk keletkeztek.

„A hirtelen lezúdult nagy mennyiségű esővizet a környék csatornái nem tudták elnyelni, ami a színház alagsorának elöntéséhez vezetett” mondta a tűzoltóság szóvivője.

A mai cseh Állami Opera épületében nyílt meg 1888-ban az akkori Új Német Színház, amely a prágai németség színházi kultúráját szolgálta. A második világháború után a prágai német színházak megszűntek, az Új Német Színház épületében a cseh Állami Opera kapott helyet, amely a Nemzeti Színház részeként működik.

A szélvihar idején villámcsapás érte a közszolgálati televízió prágai főépületén lévő antennarendszert is, emiatt az egyes csatorna adása rövid ideig szünetelt – közölte csütörtökön reggel a televízió.

A kiadós esővel kísért szélvihar szerdán este fennakadásokat okozott a prágai tömegközlekedésben és a regionális vasúti közlekedésben is .

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×