eur:
393.07
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Orosz 2S5 Giacint önjáró löveg. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Újabb erősítést kapott az Ukrajnában harcoló orosz tüzérség

Ezúttal egy vonatszerelvényre való önjáró löveget videóztak le Omszk város vasútállomásán, útban Ukrajna felé.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, korábban BM-27 Uragan rakéta-sorozatvetőket szállító vonat haladt át ezen az állomáson. Most pedig 2S5 Giacint (Jácint) önjáró lövegek utaztak Ukrajna felé. A 152 milliméteres mobil tarackok az orosz tüzérség egyik alapfegyverének számítanak. Bár ahogy az a többi harceszköz esetében is igaz, ezek sem éppen az orosz hadiipar legújabb termékei.

Még a múlt század hetvenes éveinek közepén állította rendszerbe az akkori szovjet hadsereg. Mivel a szovjet/orosz harcászat alapja a tüzérség, ezek a fegyverek az ukrajnai háborúban is óriási szerepet játszanak. Tavaly, a nyári hónapokban nem volt ritka, hogy napi 40-60 ezer gránátot és rakétát is az ukránokra zúdítottak. Viszont olyan mennyiségben használták fel a lőszertartalékaikat, hogy a hadiipar egyszerűen nem tudta ezt pótolni.

Az orosz tüzérség tevékenysége azóta valamelyest mérséklődött, aminek nemcsak a gránátokkal való takarékoskodás az oka, hanem az is, hogy az ukránok nagyon hatékonyan pusztítják az ellenség ágyúit és rakéta-sorozatvetőit, és az elszenvedett veszteségek pótlására szállítanak egyre több tüzérségi eszközt a frontra.

A most levideózott szerelvényen tizenkét önjáró tarack volt látható, ami elsőre elég jelentős erősítésnek tűnhet. Ám a Twitteren (újabban X) az egyik hozzászóló megjegyezte, hogy nem hivatalos adatok szerint az ukránok, csak hétfőn, huszonkilenc ellenséges löveget pusztítottak el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×