eur:
393.07
usd:
363.27
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök a Németország oltóanyag-ellátásáról és a koronavírus-járvány elleni nemzeti oltási stratégiáról rendezett videokonferencia utáni sajtóértekezleten a berlini kancellári hivatalban 2021. február 1-jén.
Nyitókép: MTI/EPA/Action Press pool/Henning Schacht

A német átrendeződés fényében zajlik a kancellárkereső a CDU/CSU-nál

Noha a következő parlamenti választásokat Németországban a naptár szerint bő két év múlva, 2025 szeptemberében tartják, a kulisszák mögött már folyik a találgatás, hogy ki lehet a jelenleg regnáló szociáldemokrata Olaf Scholz konzervatív kihívója. Sőt, immár nem csak a kulisszák mögött, különös tekintettel arra, hogy a keresztény pártok szövetsége, a CDU/CSU jelentős fölénnyel vezeti a pártok népszerűségi listáját. A kancellár pártját, az SPD-t mostanra a bevándorlásellenes radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) is megelőzte.

Angela Merkel tizenhat évig tartó kancellárisága után 2021 végén a konzervatívokat az SPD-ből, a Zöldek Pártjából, valamint a szabad demokrata FDP-ből álló, baloldalinak tartott koalíció ütötte ki a nyeregből.

A CDU/CSU azonban a hatalom visszaszerzésére készül.

A második világháború utána a korábbi Német Szövetségi Köztársaság, majd az egyesült Németország kancellárját - rövidebb szociáldemokrata megszakításokkal - kizárólag a nagyobbik konzervatív párt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) "delegálta". A partner, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) mindig csak másodhegedűs volt.

A dolgok pillanatnyi állása, illetve a friss felmérések szerint 2025 őszén azonban fodulhat a kocka.

A CSU-nak először van komoly esélye arra, hogy tartományi párt ellenére Németország következő kancellárját adja.

Nyílt titok, hogy az ambiciózus bajor miniszterelnök, a CSU elnöke, Markus Söder nem utasítaná vissza az ország valójában első számú vezetőjének tisztségét, még akkor sem, ha egyértelműen mindezt még nem erősítette meg.

A felmérések szerint esélyeit növeli, hogy a CDU elnöke, Friedrich Merz országos szinten felettébb népszerűtlen, és saját pártjában sem rendelkezik osztatlan támogatással.

A pártelnök legutóbb még a CDU-n belül is azzal keltett nagy felzúdulást, hogy nem zárta ki az együttműködést a politikai pártok által fő ellenségnek kikiáltott radikális AfD párttal.

Ennek kapcsán

többször idézték a korábbi kancellárt, Angela Merkelt, akinek egyfajta politikai ars poeticája volt, hogy a CDU/CSU-tól jobbra "nem létezhet" jobboldali párt.

A CDU elnökével szemben szemben pártján belül kifogás az is, hogy nem rendelkezik meghatározó politikai profillal.

Ez utóbbi Söderről aligha mondható el. A CSU elnöke szinte minden nap szerepel, és csaknem naponta jelennek meg róla újabb fotók az újságokban, illetve a különböző közösségi hálózatokon. Egy legutóbbi kimutatás szerint ugrászerűen megnőttek a bajor kancellária fotózásra fordított kiadásai, amióta Marcus Söder a tartomány első embere.

Ő maga az ARD közszolgálati televíziónak nyilatkozva kancellári ambícióit közvetlenül nem erősítette meg, utalt azonban arra, hogy ez a kérdés még nem eldöntött.

Az 56 éves politikus az interjúban hangsúlyozta, hogy

a konzervatív pártszövetségnek legkorábban 2024 őszén kell döntenie a kancellárjelölt személyéről.

A CSU vezetője szerint mindenekelőtt a jövő évben esedékes, az egykori NDK-hoz tartozott keleti tartományokban sorra kerülő választások kimenetelét kell megvárni. Szerinte a Türingiában, Szászországban, majd Brandenburgban tartandó referendumok eredményeit elemezni kell, és a kancellárjelölti kérdést ennek nyomán kell eldönteni.

Elemzők szerint a "keletnémetek" körében különösen az AfD népszerű, és a Merz vezette CDU aligha számíthat sikerre.

A bajor CSU más tartományokban nem "versenyezhet", de Bajorországban a párt, illetve személy szerint Markus Söder támogatottsága rendíthetetlen.

A CDU elnökével szemben a CSU vezetője kizárt mindenfajta együttműködést az AfD-vel .

Söder szerint a keresztény pártoknak ezen a téren is egységesen kell fellépnie.

Természetesen a politikai játszma még egyáltalán nem dőlt el, mint ahogy népszerűtlensége ellenére a jelenlegi kormánykoalíciót sem lehet "leírni". Még akkor sem, ha a tekintélyes Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap szerint a kancellár pártja, az SPD támogatottsága "történelmi mélyponton" van.

Általános vélekedés szerint a szociáldemokraták egyedüli "nyerő embere" a válságok, illetve a sorozatos koalíciiós viták, illetve kudarcok ellenére a rendíthetetlen nyugalmat sugárzó kancellár, Olaf Scholz lehet.

A CDUCSU-é pedig Markus Söder. És az AfD-é?

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×