eur:
395.94
usd:
369.3
bux:
71895.77
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Chanin Wardkhian/Getty Images

Rémisztő gyorsaság: így lopnak el ma egy modern autót

Ma már 90 másodperc is elég egy gyors, halk lopáshoz.

Autóink fejlettebbek, mint valaha, ma már a fényszórókat külön számítógép vezérli, ezekkel a technológiákkal viszont új kapu nyílt meg az autótolvajok számára, akik pár, internetről rendelt kütyüvel és feltört szoftverekkel már könnyebben lopnak autót, mint valaha – írja a vezess.hu.

Már nincs szükség a kulcsok által küldött jel másolására sem, sőt, az utastérbe sem kell trükkös módszerekkel bejutni, hogy hozzáférjenek az autó központi rendszereihez.

Egy nemrégiben készült videón látható, hogy egy Lexus RX-et kevesebb mint két perc alatt el lehet lopni. A háromfős csapat gyorsan dolgozik: egy tolvaj vezeti a járművet, hogy azonosítsa a potenciális célpontokat, egy másik feltöri az autó biztonsági rendszerét, és még egy ember vezeti a lopott autót.

A fényszóró felől támadnak, a kerékjárati ív műanyag borítását felfeszítve hozzáférnek a lámpa csatlakozási pontjához. Mivel egy központi rendszerről van szó, ezt a kommunikációs vonalat felhasználva eljutnak a további alrendszerekhez, a motorvezérlő egységhez, így már simán ki tudják nyitni az ajtót, és indítani a motort.

Címlapról ajánljuk
Emelt készültségi szinten több európai katonai bázis – Tálas Péter elmondja, van-e terrorveszély

Emelt készültségi szinten több európai katonai bázis – Tálas Péter elmondja, van-e terrorveszély

Az európai támaszpontokon tíz év után rendeltek el Charlie fenyegetettségi szintet, és azt sem lehet kizárni, hogy támadás készül valamelyik létesítmény ellen. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének egyetemi docense az InfoRádióban elmondta: valószínűleg a környező helyzet általános romlása miatt, elővigyázatosságból kellett ilyen biztonsági intézkedést hozni.

Képeken Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozója - videó

A magyar miniszterelnök kedd délelőtt érkezett az ukrán fővárosba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukrán elnökkel. A legfontosabb téma a béke megteremtésének lehetősége és az ukrán–magyar kapcsolatok aktuális kérdései.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×