eur:
395.37
usd:
368.5
bux:
71532.88
2024. július 2. kedd Ottó
Dmitrij Medvegyev volt kormányfő, az orosz biztonsági tanács és a kormányzó Egységes Oroszország párt elnöke érkezik egy moszkvai szavazóhelyiséghez 2020. június 25-én. Ezen a napon megkezdődött Oroszországban az országos szavazás az orosz alkotmány módosításáról, amely elfogadása után a hivatalban lévő elnök esetében eltörli az újraválaszthatósága eddigi korlátozását, valamint konkrét állami szociális kötelezettségvállalási elemeket vezet be, és módosít a hatalmi ágak kölcsönös viszonyán is. A választási és az egészségügyi hatóságok úgy döntöttek, hogy a torlódás és a koronavírus fertőzésveszélyének csökkentése érdekében a voksolást hét napra húzzák szét, a járványügyi előírások szigorú betartása mellett.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Jekatyerina Stukina

Már megint atomfegyverekkel fenyegetőzött az egyik orosz vezető

Dmitrij Medvegyev nem először tett határozott utalást arra, hogy nukleáris fegyverek bevetésével kellene gyorsan befejezni az úgynevezett ukrajnai különleges katonai műveletet.

Az orosz Biztonsági Tanács elnök-helyettesét egy tévéinterjúban arról a nyugati véleményről kérdezték, miszerint elavult az orosz hadsereg, mert régi fegyvereket használ és múlt századi elvek alapján harcol. Medvegyev cáfolta ezt a vélekedést és azt hangoztatta, hogy szerinte az orosz hadsereg modern, mi több hősies. Ugyanakkor elismerte, hogy azért vannak bizonyos gondok is, de szerinte ilyenek minden más ország fegyveres erőinél előfordulnak.

Majd közölte: ha a Nyugat és a NATO beszüntetné Kijev katonai támogatását, akkor az orosz hadsereg napokon belül legyűrné az ukrán haderőt. Megfogalmazása szerint "amennyiben az USA és vazallusai nem küldenének több fegyvert az ukránoknak, akkor pár napon belül be lehetne fejezni a különleges katonai műveleteket."

Dmitrij Medvegyev azonban megemlített még egy másik lehetőséget is az ukrajnai harcok gyors befejezésére. Mint mondta, akár egy világháborúnak is napok alatt véget lehet vetni, azzal a módszerrel, amit az Egyesült Államok alkalmazott 1945-ben. Miután atombombát dobott két japán városra, Hirosimára és Nagaszakira, a harcoknak gyorsan vége lett. Ennek az ára háromszázezer civil halála volt - mondta az orosz politikus.

Az interjúrészletet közlő Anton Gerascsenko volt ukrán belügyminiszter szerint Medvegyev egyértelműen arra utalt, hogy amennyiben a Nyugat nem fejezi be Ukrajna katonai támogatását, akkor Oroszországnak atomfegyver bevetésével kellene kikényszeríteni a győzelmet.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×