eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Valerij Geraszimov hadseregtábornok, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke, első védelmi miniszterhelyettes (j) a védelmi minisztérium kibővített vezetőségi ülésén Moszkvában 2021. december 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat

Geraszimov és Szurovikin után újabb orosz tábornoknak veszett nyoma

Junusz-bek Jevkurov vezérezredest, a védelmi miniszter helyettesét akkor látták utoljára, amikor a Wagner-lázadás idején Jevgenyij Prigozsinnal tárgyalt Rosztovban.

Szergej Szurovikin hadseregtábornok, az Ukrajnában harcoló orosz csapatok parancsnok-helyettese nem mutatkozott nyilvánosan a 2023. június 23-ról 24-re virradó éjszaka, tehát a Jevgenyij Prigozsin vezette lázadás kezdete óta – írja a brit védelmi minisztérium közleménye alapján a hvg.hu.

Szurovikinről időközben terjedni kezdett, hogy letartóztatták, mert közeli kapcsolatokat ápolt a Wagnerrel, sőt olyan beszámolók is érkeztek, miszerint a seregben népszerű tábornok a Wagner „VIP-tagja” volt. A letartóztatás tényét a Kreml nem erősítette meg.

Nem csak Szurovikin hiányzik azonban, a puccskísérlet óta senki sem látta Valerij Geraszimov hadseregtábornokot, az orosz vezérkar főnökét és Szergej Sojgu védelmi miniszter helyettesét, Junusz-bek Jevkurov vezérezredest sem. Jevkurov utolsó nyilvános szereplése Rosztov-na-Danuban volt, amikor Vlagyimir Alekszejev altábornaggyal, az orosz katonai elhárítás, a GRU helyettesével az oldalán egyeztetett az oda június 24-én reggel bevonult Prigozsinnal.

Szurovikin az orosz seregben nagy tiszteletnek örvend, így bármiféle kikezdése a hírnevének, akár egy letartóztatás, megosztó intézkedés lehet. A Prigozsin-puccs miatt egyre több magasrangú tisztre vetül rá a gyanú árnyéka, ami csak fokozza az orosz nemzetbiztonsági közösségen belüli bizalmatlanságot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×