eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök látogatást tett a légierő és légvédelem központi parancsnokságán egy meg nem nevezett fehéroroszországi helyszínen 2023. május 15-én.
Nyitókép: MTI/AP/Fehérorosz elnöki hivatal sajtószolgálata

Lukasenka bejelentette: megegyezett Prigozsinnal, aki valóban leállítja a lázadást

A fehéorosz elnök a Telegram-csatornáján közölte a hírt, majd a Wagner-vezér is megerősítette: visszafordítja Mozószkva felé tartó csapatait.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a Telegram-csatornáján azt közölte, hogy megbeszélést folytatott a Wagner csoport vezetőjével, Jevgenyij Prigozsinnal, és meg is állapodott vele – írja az aljazeera.com.

A bejelentés szerint Lukasenka előbb Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonos egyeztetést, majd felvette a kapcsolatot a péntek éjjel a magánhadseregével Moszkvába induló Prigozsinnal, és végül egész napos egyeztetés után megállapodtak abban, hogy a Wagner leállítja az oroszországi csapatmozgásait, és további lépéseket tesz a feszültség csökkentése érdekében, hogy "megakadályozza a vérontást Oroszország területén".

A fehérorosz elnök közlése szerint a konfliktus feloldására olyan abszolút előnyös és elfogadható ajánlatot tett, amely a Wagner harcosai számára is biztonsági garanciákat ad.

A konvoj leállításának hírét megerősítette Jevgenyij Prigozsin is a Telegramon. Azt írta: "a Wagnert fel akarták oszlatni. Június 23-án elindultunk igazságot tenni Moszkva felé, és 24 óra alatt 200 kilométerre megközelítettük Moszkvát. A menetelés idején egy cseppet sem ontottunk harcosaink véréből. Most eljött az a pillanat, amikor vérontás történhetett volna, de felismerve a helyzetet, visszafordítjuk hadoszlopainkat, és visszatérünk a táborhelyünkre."

A bejelentés a Telegramon:

Amikor Prigozsin kiadta a parancsot, és már csak 200 kilométerre voltak a csapatai az orosz fővárostól, ott már teljes készültségben várták a támadást. A BBC olyan videókat is posztolt, amelyeken munkagépekkel bontották a Lipetszk felől Moszkvába vezető utat, hogy így lassítsák a wagneresek vonulását.

Az egyelőre nem derült ki, hogy mi volt az ára a visszafordulásnak. Prigozsin mindvégig az orosz katonai vezetést, elsősorban Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt támadta, így egyes vélekedések szerint az ő leváltásuk is az egyezség része lehetett.

A Kreml egyelőre nem kommentálta a bejelentést.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×