eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél a Serdar Berdimuhamedow türkmén elnökkel közös sajtótájékoztatón a moszkvai Kremlben 2022. június 10-én.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Jurij Kocsetkov

Vlagyimir Putyin: ez hazaárulás, megbüntetjük a fegyveres lázadás mögött állókat

Megszólalt az orosz elnök a Wagner csoport behatolásáról Oroszországba. Jevgenyij Prigozsin hozzá nem értéssel vádolta az orosz katonai vezetést és harcosaival egy hatalmas konvojjal Moszkva felé indult.

Az orosz elnök televíziós beszédben reagált a történtekre - az eddig történtekről hajnalban és reggel egy-egy összefoglalóban számoltunk be.

A TASZSZ tudósítása szerint Vlagyimir Putyin az orosz néphez, az orosz fegyveres erők tagjaihoz szólt. Szerinte a Nyugat teljes katonai szervezete Oroszország ellen fordult, de az orosz erők heroikus küzdelmet folytatnak. A fegyveres felkelésben részt vevőknek (abba "belerángatottaknak") is szánta üzenetét, amelyben

Oroszország és az orosz nép és elleni árulásnak nevezte a történteket.

Azt hangoztatta, hogy Oroszország ma nehéz harcot vív a jövőjéért, amely egységet, konszolidációt és felelősséget, követel meg. A lázadást pedig az ország olyan hátbatámadásának nevezte, mint amilyen 1917-ben történt az első világháború idején, amikor a győzelmet "ellopták" Oroszországtól, az intrikák pedig a hadsereg megsemmisüléséhez és az állam széteséséhez, hatalmas területek elvesztéséhez és polgárháborúhoz vezettek.

"Nem hagyjuk, hogy ez megismétlődjön. Meg fogjuk védeni mind népünket, mind államiságunkat minden fenyegetéssel szemben. Beleértve a belső árulást is" - mondta Putyin.

Éjjel és reggel tájékozódott a helyzetről, beszélt a katonai vezetéssel, és kijelentette: Oroszország megvédi magát a belső árulással szemben. Egyúttal eségre szólított fel a belső árulással szemben.

A lázadók szerinte le akarják győzni és kapitulálásra akarják kényszeríteni Oroszországot, de keményen fel fognak lépni ellenük.

Bejelentette, hogy a fegyveres erők parancsot kaptak a lázadás szervezőinek "semlegesítésére".

Don menti Rosztov városban a szituáció nehéz, ismerte el. (Legutolsó bejelentkezése szerint most itt tartózkodik Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér, miközben csapatainak egy része konvojban továbbhaladt Moszkva felé). A városban a zsoldosok elfoglalták a katonai és közigazgatási épületeket. Jelentések szerint a településen tárgyalt az orosz katonai vezetés Prigozsinnal.

Putyin sürgette a lázadókat, hogy fejezzék be a "bűncselekményben való részvételt". Felszólította azokat, akiket "a fegyveres lázadásba bevontak", hogy ne kövessenek el "végzetes hibát". Ez, úgy tűnik, fenntartja a lehetőséget arra, hogy a Prigozsin mellé szegődött, de szerinte megtévesztett katonák most feladják magukat.

Az államfő Jevgenyij Prigozsinra, a Wagner katonai magánvállalat alapítójára utalva azt mondta, hogy "a túlzott becsvágy és az önérdek vezetett az áruláshoz" a csoport azon harcosai és parancsnokai ellen is, akik "felszabadították" Szoledart és Artyomovszkot (Bahmutot) és más településeket.

A Telex azt írta, hogy Putyin igyekezett magukat a harcosokat a maga oldalára állítani.

Elismerte az ukrajnai harcokban eddig elszenvedett nagy veszteségeiket, megjegyezve, hogy az árulással a harcokban életüket adó katonáikat is elárulták „azok, akik anarchiát” akarnak teremteni mostani akciójukkal.

Az orosz elnök megerősítette, hogy terrorelhárítási intézkedéseket léptettek életbe Moszkvában, a főváros körüli megyében és több más régióban.

Közölte, hogy mindent megtesz az ország és az alkotmány védelme érdekében.

Putyin kifejezte bizalmát abban, hogy Oroszország ezt a helyzetet is legyőzi, és még erősebb lesz.

Cikkünk frissül!

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×