eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A Wagner Csoport orosz katonai magánvállalat szentpétervári székháza 2023. február 3-án. Ezen a napon az ukrán főügyészség bejelentette, hogy eljárást indított az Ukrajnában is harcoló zsoldoscég alapítója, Jevgenyij Prigozsin ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Félúton járhat a Wagner-konvoj Moszkva felé - videók

A puccsveszély miatt számos orosz nagyvárosban páncélos járműveket és katonákat vezényeltek az utcákra, miután Jevgenyij Prigozsin megfenyegette a katonai vezetést és egy konvojjal a főváros felé tart fegyvereseivel, mintegy 25 ezer emberrel.

Péntek este a Wagner csoport vezetője számos üzenetet küldött a Telegramon arra vonatkozóan, hogy milyen kifogásai vannak az orosz védelmi és katonai vezetéssel, illetve a minisztériummal. Szerinte Vlagyimir Putyin elnöknek nem megfelelő információkat adtak a katonai helyzetről és műveletekről, ismét beszélt súlyos belső harcokról (Szergej Sojgu védelmi minisztert is vádolva). A zsoldosok vezetője alkalmatlansággal vádolta az orosz katonai vezetést, amely szerinte parancsot adott, hogy tűz alá vegyék katonáit.

Szombat hajnalra a hírek szerint a Wagner-katonák elfoglalták a déli Rosztovot, benne az erőszakszervezetek székházait.

Az orosz hivatalos szervek korábban közölték, hogy életbe léptették a „kreposzty” – erőd – állapotot Moszkva és a Rosztov-na-Donu (Don melletti Rosztov) védelmére.

A főpolgármester bejelentette, hogy terrorellenes intézkedéseket rendelt el Moszkvában, de az utcák a helyi beszámolók szerint egyelőre csendesek. Hajnalban számos egybehangzó jelentés szerint páncélosokat vezényeltek az utcákra több orosz nagyvárosban is.

Szentpéterváron a Wagner csoport központjánál megjelentek a bűnüldöző szervek járművei. Egyelőre semmi sem történt, az épület őre is a helyén van. Az újságírók az utca túloldalán várakoznak a TASZSZ jelentése szerint, amely a Telegramon videót is közölt a helyzetről.

Helyi értesülések szerint a Wagner katonai konvoja félúton van Rosztovból Moszkva felé (ez egy 400 kilométeres út), már elhagyva Voronyezst. Egyetlen ellenőrzőpontnál sem merték feltartóztatni őket az M4-es autóúton.

Bugaevka határátkelőn a Wagner Telegram-bejegyzése szerint 180 fő (katona és a biztonsági szolgálat tagjai) tagadták meg, hogy a Wagner-zsoldosok ellen fegyverrel fellépjenek:

Reggel a TASZSZ orosz hírügynökség jelentette be, hogy hamarosan megszólal az orosz elnök. Vlagyimir Putyin éjszaka nem reagált sem arra, hogy a Wagner zsoldosai Ukrajnából átléptek Oroszországba és Moszkva felé tartanak, sem azokra, amiket Prigozsin állított.

Frissítés: Putyin szerint árulás történt - cikkünk alább.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×