eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Ukrán MiG-29-es vadászgép új fegyvertartóval. Forrás:Twitter/Tony
Nyitókép: Forrás:Twitter/Tony

Rejtélyes fegyver bukkant fel egy ukrán vadászgépen – képek

Egy amerikai szaklap szúrta ki azt a MiG-29-est, amelynek a szárnyai alatt valami egészen különleges eszközt fényképeztek le.

Új nap – új kihívások. Csak ennyit fűzött a talányos felvételhez az ukrán légierő. A képeket a thedrive.com vette észre, és a portál mindjárt igyekezett is megfejteni, vajon miféle új eszköz lehet a MiG-29-es vadászgép szárnyai alatt.

A szokatlanul hosszú és több rögzítési ponttal ellátott fegyvertartó mindenképpen arra utal, hogy az ukránok valamilyen új fegyverhez juthattak. A pilon hosszan előrenyúló, elkerekedő elülső része a szakértők szerint valószínűleg az elektronikai harchoz szükséges antennákat és zavaró berendezéseket rejtheti. Bár az is lehet, hogy a tartóról bevethető fegyver irányzásához szükséges eszközök vannak benne.

A jókora hordozót a vadászgép két legbelső rögzítési pontjához erősítették, amiből az amerikai portál arra következtet, hogy nagy súlyú függesztményről lehet szó. Elképzelhető, hogy ez a nemrég Ukrajnának szállított szárnyas bomba, a JDAM-ER lehet. Ezt a precíziós fegyvert a leoldás után kinyíló szárnyai akár 70 kilométerre is elrepíthetik, ahol aztán egy méteren belüli pontossággal csapódik a célba.

JDAM-ER, megnövelt hatótávolságú, amerikai szárnyas bomba. Forrás: Wikipédia
JDAM-ER, megnövelt hatótávolságú, amerikai szárnyas bomba. Forrás: Wikipédia

Erről a fegyverről már az Infostart is beszámolt korábban:

Másik lehetőség, hogy valamelyik nyugati gyártmányú légiharc-rakéta indítható az új fegyvertartóról. Ez lehet az amerikai AIM-7 Sparrow vagy az AIM-9 Sidewinder. Mindkét rakétából kaptak már az ukránok, bár ezeket eddig csak a légvédelem használta és földi telepítésű kilövőkből vetették be. Ugyancsak kaptak az ukránok az AIM-120 AMRAAM félaktív lokátoros vezérlésű légiharc-rakétákból is. A nyugati világ talán legfejlettebb repülőgép-fedélzeti fegyvereit ugyancsak a földről, a NASAMS légvédelmi rendszer indítóiból bocsátják útjukra.

Az amerikai portál azonban a legvalószínűbbnek azt tartja, hogy a német DIEHL cég IRIS-T infravörös irányítású rakétáihoz használhatják majd a MiG-29-es különös pilonjait. Eredetileg ez is légiharc-fegyvernek készült, de az AIM-9 Sidewinderhez és az AIM-120 AMRAAM-hoz hasonlóan ebből ugyancsak létezik földi indítású, légvédelmi változat.

Gripen SDB bombákkal. Fotó: SAAB
JAS-39 Gripen harcigép IRIS-T és AIM-120 AMRAAM légiharc rakétákkal, valamint SDB bombákkal. Fotó: SAAB

Egyébként a Magyar Honvédség JAS-39 Gripen vadászgépeinek a fegyverzetében is megtalálható mind az AIM-9 Sidewinder, mind pedig az AIM-120 AMRAAM közepes hatótávolságú rakéta. A nemrég bejelentett korszerűsítési program keretében a régebbi változatú Sidewindereket éppen a DIEHL IRIS-T fegyverei fogják felváltani.

Ha igaz a feltételezés és a furcsa fegyvertartók a német rakéták miatt kerültek a MiG-29-re, úgy az komolyan megnövelheti az ukrán vadászgépek légiharc-képességeit. Ám még az is elképzelhető, hogy a pilon hosszan előrenyúló első részében olyan elektronika van, amely az amerikai AGM-88 HARM lokátor rombolórakéták hatékonyabb célra vezetéséhez kell. Annak idején többen kételkedtek abban, hogy az amerikai fegyvereket integrálni lehet a szovjet/orosz harci gépekhez. Az alábbi videó azonban azt mutatja, hogy az ukránoknak sikerült megoldaniuk ezt a feladatot.

A videón látható AGM-88 HARM azonban valószínűleg csak a saját, beépített elektronikáját tudja használni és nem kap semmiféle információt az indító repülőgép radarjától. Ezért a hatótávolsága és a pontossága is jóval kisebb lehet. Ha az újfajta fegyvertartó már tartalmazza a HARM bevetéséhez szükséges fontosabb eszközöket, úgy a rakéta még az eddigieknél is nagyobb veszélyt jelenthet minden orosz felderítő vagy tűzvezető lokátorra, illetve az ezekhez kapcsolódó légvédelmi rendszerekre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×