eur:
389.48
usd:
359.03
bux:
67906.51
2024. június 2. vasárnap Anita, Kármen
JDAM-ER amerikai irányított siklóbomba. Forrás: Twitter/Nexta
Nyitókép: Forrás: Twitter/Nexta

Újabb amerikai szuperfegyvert vethettek be az ukránok – videó

Valószínűleg a nemrég érkezett precíziós bombával támadták a Bahmut körüli orosz állásokat.

A Twitteren megjelent videó alapján többen arra következtetnek, hogy az ukránok a nemrég érkezett JDAM-ER bombát vethették be. Ez azért különösen érdekes, mert az ukrán légierő szovjet/orosz repülőgépeihez előbb integrálni kellett az új fegyvert.

A JDAM (Joint Direct Attack Munition – Egységes Közvetlen Támadó Lőszer) egy GPS-irányítású siklóbomba, melyet az Amerikai Egyesült Államokban terveztek és gyártanak. Egy olyan kiegészítőről van szó, amelyet a hagyományos "buta" bombákra utólag felszerelve azokat precíziós fegyverré lehet átalakítani. Az amerikai légierőnél, haditengerészetnél és tengerészgyalogságnál leggyakrabban használt bombákra felszerelhető.

Úgy tudni, hogy az ukránok megkapták a fegyver megnövelt hatótávolságú JDAM-ER változatát is.

Ez az irányítófelületeken kívül még a leoldás után kinyíló szárnyakat is kap, így akár több tíz kilométerre is képes elsiklani. Az indító repülőgép így a légvédelem hatótávolságán kívülről képes csapást mérni.

A legolcsóbb és leghatékonyabb irányított fegyverek egyike. Eredetileg csak álló célpontok elpusztítására alkalmas, de folyamatban van olyan adatbusz fejlesztése, amelyen keresztül a mozgó célpont folyamatosan változó földrajzi koordinátáit automatikusan, folyamatosan el lehet juttatni a bomba számítógépébe, így alkalmassá téve annak elpusztítására.

JDAM (Joint Direct Attack Munition, Egységes Közvetlen Támadó Lőszer) egy GPS-irányítású siklóbomba. Forrás: Wikipédia
A JDAM egy GPS-irányítású siklóbomba. Forrás: Wikipédia

Az "okosított" bomba vezérlő egysége a hordozó repülőgéptől kapja a cél koordinátáit. Viszont az ukrán légierőben szolgáló szovjet/orosz eredetű harci gépeket előbb alkalmassá kellett tenni arra, hogy átadhassák a GPS-adatokat a fegyvernek.

Több forrás is megjegyzi, hogy az általában hosszabb ideig tartó integrációt esetleg már korábban, az Egyesült Államokban végezhették el, mivel az Egyesült Államokban jó néhány szovjet eredetű harci gép is található. Egy részüket például légi harc kiképzésére használják: ezek játsszák a gyakorlások alkalmával az ellenséget.

Címlapról ajánljuk
Újra Európa trónján a Győr

Újra Európa trónján a Győr

A Győri ETO végig vezetett a német Bietigheim ellen, és magabiztosan, hat góllal nyerte meg a női kézilabda BL budapesti fináléját. Ez a klub hatodik elsősége a sorozatban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.03. hétfő, 18:00
Deutsch Tamás
a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője
Szép csendben Putyin már háborút indított Európa ellen

Szép csendben Putyin már háborút indított Európa ellen

Putyin árnyékháborúja Európa ellen intenzívebbé válik, amelynek célja a nyugati támogatás meggyengítése Ukrajna felé. Oroszország szabotázstámadásokkal és nem hagyományos eszközökkel próbálja aláásni a NATO védelmi garanciáit, miközben fenntartja nukleáris arzenálját elrettentő erőként. A NATO-nak fel kell készülnie egy hosszú, árnyékban zajló küzdelemre egy revizionista Oroszországgal szemben -

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×