eur:
393.1
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Donald Trump amerikai elnök (b) és Mike Pence alelnök az amerikai Republikánus Párt elnökjelölt-állító konvencióján az észak-karolinai Charlotte városában 2020. augusztus 24-én, a négynapos esemény kezdőnapján. A konvención a Republikánus Párt hivatalosan is Donald Trumpot jelölte az Egyesült Államok elnökének.
Nyitókép: MTI/EPA/AP/Chris Carlson

Elemző: Mike Pence-től aligha kell tartania Donald Trumpnak

Mike Pence volt alelnök is indul a republikánus elnökjelöltségért.

Mike Pence hétfőn benyújtotta az elnökjelöltséghez szükséges nyilatkozatot a Szövetségi Választási Bizottsághoz, az Egyesült Államok központi választási szervéhez. Ezzel a republikánus indulók egyre bővülő táborához csatlakozott.

Veres Kristóf György, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója szerint a volt alelnök a „teljesen esélytelen jelöltek” kategóriájába sorolandó, azzal együtt, hogy a 63 éves Mike Pence eddigi életútját tekintve ideális elnökjelölt. Volt kongresszusi tag, majd kormányzó, Donald Trump mellett pedig 2017-től alelnök, mégis kevés az esélye arra, hogy végül ő legyen a befutó.

A volt elnök hívei ugyanis nem bocsátják meg neki a Capitolium ostroma előtt történteket.

A politikus akkor, az elnök határozott kérése ellenére, ratifikálta az elnökválasztás eredményét – hangsúlyozta a szakértő.

Azt, hogy mennyire nem tudta a republikánus tábor Trumpot támogató szegmense elfelejteni ezt az esetet, jól mutatja, hogy például most áprilisban, egy kifejezetten jobboldali, fegyvertartási szabadságot megőrizni kívánó rendezvényen kifütyülték Indianában, a saját államában, ahol kormányzó volt 2013 és 2017 között – emlékeztetett Veres Kristóf György.

Mike Pence esélyeit az is rontja, hogy kifejezetten konzervatív nézeteket vall, így a független és demokrata szavazók körében nincs esélye. De a konzervatív republikánusoknál sem tud labdába rúgni, hiszen körükben – korábbi intézkedései miatt – kifejezetten népszerű a jelöltségért ugyancsak induló Donald Trump.

„Ha megnézzük a közvélemény-kutatásokat, jelenleg Trumpnak a republikánus szavazók körében a támogatottsága körülbelül 50 százalék, Ron DeSantis floridai kormányzóé 25 százalék, míg Mike Pence-t olyan 3-5 százalékra mérik – ismertette a Migrációkutató Intézet vezető kutatója. –

Ha pedig úgy teszik fel a kérdést, hogy válasszanak Trump és Pence között, akkor előbbi 60 százalékot ver rá az utóbbira.”

Mike Pence-szel együtt eddig már tizenegyen jelezték, hogy elindulnának a republikánus elnökjelöltségért – nemcsak politikusok, hanem például rádiós műsorvezető, lelkész és vállalkozó is megmérettetné magát.

Az ismertebb jelöltek között van Ron DeSantis floridai kormányzó mellett Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet, Tim Scott dél-karolinai szenátor, Chris Christie volt New Jersey-i kormányzó és Asa Hutchinson volt arkansasi kormányzó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×