eur:
394.83
usd:
367.43
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Recep Tayyip Erdogan török elnök (k) május 14-i török parlamenti választások eredményeképpen létrejövő törvényhozás alakuló ülésén Ankarában 2023. június 2-án.
Nyitókép: MTI/AP/Ali Ünal

A török elnökkel találkozik ma Orbán Viktor

Ankarába utazott a magyar miniszterelnök, hogy szombaton személyesen vegyen részt Recep Tayyip Erdogan, az újraválasztott török elnök beiktatási ünnepségén, amelyre a világ minden tájáról érkeznek elnökök, miniszterelnökök és miniszterek.

„Recep Tayyip Erdogan hosszú ideje elkötelezett a magyar kapcsolatok fejlesztése mellett. A rendszerváltozás követően sajnos egyik fél sem tartotta a másikat stratégiai partnerének. Ez változott meg 2013-ban, s ennek lendülete azóta is tart” – foglalta össze a Magyar Nemzetnek a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) Magyarországi Képviseleti Irodájának vezetője a magyar–török kapcsolatok alakulását az elmúlt években.

Hóvári János diplomatát annak apropóján kérdezte a lap a két ország kapcsolatairól, hogy Erdogan, Törökország nemrégiben újraválasztott elnöke meghívta Ankarába Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy személyesen vegyen részt a beiktatási ünnepségen. A magyar kormányfő elsők között gratulált Erdogan győzelméhez, amely szinte futótűzként terjedt a török sajtóban is. Orbán Viktor telefonon fejezte ki gratulációját, Twitter-oldalán pedig törökül üzente Erdogannak: „Gratulálok, Elnök úr!”.

A beiktatásra számos más ország vezetőit és minisztereit várják, emellett a meghívottak listáján szerepel Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is.

Az elmúlt években hatalmas átalakuláson mentek keresztül a magyar–török kapcsolatok, Hóvári János a megerősödés jeleként ismertette, hogy például az áruforgalom jelentősen megemelkedett mindkét oldalon. „De a mai energiaválság idején talán ennél is fontosabb, hogy Törökország meghatározó lett a Magyarország felé irányuló földgázszállításban. Arról nem is beszélve, hogy a Budapesten tanuló török diákok száma mára több mint ezerre tehető. Ennek jövőt építő ereje van” – szögezte le.

Erdogan újraválasztása azonban nemcsak hazánk számára fontos, hanem a nemzetközi politikában is. „Újraválasztása stabilizációs erővel bír mind Törökországban, mind a nemzetközi kapcsolatokban”
– fogalmazott. Kiemelte, „az a realista érdekpolitika, amit Ankara követ, nyitottságot jelent minden irányba. Erre van most szükség, mert a háborút be kell fejezni. Ehhez azonban közvetítők kellenek” – foglalta össze a diplomata Törökország szerepét az orosz–ukrán háborúval összefüggésben.

Recep Tayyip Erdogant kétfordulós elnökválasztáson választották meg ismét Törökország államfőjének. A május 28-i második körben a hivatalos adatok szerint a voksok 52,18 százalékát sikerült megszereznie, míg az ellenzék által indított közös jelöltre, Kemal Kilicdaroglura a szavazók 47,82 százaléka voksolt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×