eur:
392.83
usd:
363.46
bux:
72292.44
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A 2018. június 28-i képen utasszállító repülőgép leszállni készül a londoni Heathrow repülőtéren. 2020. február 27-én a londoni felsőbíróság fellebbviteli tanácsa helyt adott annak a fellebbezésnek, amelyet Sadiq Khan londoni polgármester, az érintett községi tanács és környezetvédő csoportok nyújtottak be a repülőtér harmadik pályájának megépítéséről hozott kormányzati döntés ellen. A végzés szerint a brit kormány figyelmen kívül hagyta azokat a kötelezettségeket, amelyeket Nagy-Britannia a károsanyag-kibocsátás csökkentésére vállalt a párizsi klímaegyezmény keretében.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Hatalmas sorok a brit repülőtereken az elektronikus beléptető rendszer hibája miatt

Hatalmas sorok alakultak ki szombat délutánra a brit repülőtereken, miután egy központi szoftverhiba miatt működésképtelenné váltak az elektronikus beléptető kapuk.

A probléma az öt londoni nemzetközi repülőtér - Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton, City -, valamint az összes többi olyan brit légikikötő beutazó utasforgalmát érinti, ahol e-kapuk működnek.

Az öt londoni repülőtér közül négy - Heathrow, Gatwick, Stansted és Luton - Budapestről érkező járatokat is fogad.

A repülőtéri elektronikus kapukat Nagy-Britanniában azok vehetik igénybe, akiknek biometrikus azonosítóval ellátott útlevelük van, betöltötték 12. életévüket - bár a 12-17 év közöttiek csak felnőttek kíséretében használhatják az e-kapukat -, és brit, európai uniós, illetve amerikai, kanadai, ausztrál, új-zélandi, japán, szingapúri, dél-koreai, svájci, norvég, liechtensteini vagy izlandi állampolgárok.

A Nagy-Britanniába érkező utasok 60-80 százaléka ezeket a beléptető rendszereket használja, de szombaton nekik is a hagyományos útlevélellenőrző pultokhoz kellett sorban állniuk.

Egybehangzó beszámolók szerint szombaton a legnagyobb forgalmú repülőtereken két órát meghaladó várakozás után lehet csak túljutni a belépő forgalom ellenőrzésén.

A brit belügyminisztérium szóvivője szombat délután csak annyit közölt, hogy a tárcának "tudomása van" a határellenőrzés beléptetési rendszerét érintő országos kiterjedésű problémáról, és dolgozik a hiba mielőbbi kijavításán.

A meghibásodás éppen a kora nyári utazási szezon legforgalmasabb időszakában, a hagyományos május végi háromnapos hétvégén történt, amikor rendszerint százezrek kelnek útra, és a beutazó forgalom is rendkívül nagy.

Nagy-Britannia több mint három éve kilépett az Európai Unióból, de EU-tagságának idején sem csatlakozott a belső uniós határellenőrzés nélküli schengeni övezethez, így a beutazóknak korábban is útlevélellenőrzésen kellett átesniük.

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Egekbe szöktek a szolgáltatásárak itthon – De miért vagyunk rekorderek?

Egekbe szöktek a szolgáltatásárak itthon – De miért vagyunk rekorderek?

Ha a szolgáltatások nem drágulnának olyan ütemben, ahogy azt teszik 2024-ben, már valószínűleg teljesült volna a Magyar Nemzeti Bank (MNB) inflációs célja. A szolgáltatásinfláció Magyarországon volt a legmagasabb uniós összevetésben májusban. De vajon tényleg a bankok és a telekommunikációs cégek visszamenőleges áremelései tehetnek minderről?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×