eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
2017. szeptember 7-i kép Friedrich Merz német politikusról, egykori szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakcióvezetőről a Man meets Technology címmel rendezett bankárkonferencián Frankfurtban. A politikai pályafutását 2009 óta szüneteltető Merz 2018. október 30-án bejelentette, hogy elindul a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért a párt decemberi kongresszusán. Az előző napon Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke bejelentette, hogy nem indul többet a pártelnöki tisztségért.
Nyitókép: MTI/EPA/Armando Babani

Német hazafiassági programot kezdeményez a CDU és a CSU

Az ellenzék vezető erejének számító konzervatív pártszövetség azon a véleményen van, hogy például több alkalommal és több helyütt kellene kitűzni a nemzeti zászlót, és nyilvános alkalmakkor a himnuszt gyakrabban kellene énekelni. De ennél jóbal több javaslattal állt elő.

A nemzeti jelképek népszerűsítésére és ezáltal a hazafiasság erősítésére törekszik a keresztény CDU/CSU. A javasolt "szövetségi patriotizmus program" tartalmazza azokat az intézkedéseket, amelyeket a konzervatívok sürgetnek, és még a hét folyamán a parlament elé terjesztenek.

Az ellenzék vezető erejének számító pártszövetség által indítványozott, a hazafiasság erősítését célul kitűző hivatott programról több német hírportál számolt be.

Az előterjesztők a két párt vezető politikusai, a CDU részéről Friedrich Merz pártelnök, a CSU képviseletében pedig Alexander Dobrindt frakcióvezető.

Németországban immár hagyománynak számít, hogy amikor a labdarúgó-válogatott játszik, fekete, vörös és arany színű zászlók láthatók a házakon, az autókon, és a hazafiasság "színes" megnyilvánulása immár arcsminkként is testet öltött. A CDU és a CSU azonban kevesli ezt, és annak elérésére törekszik, hogy

a nemzeti szimbólumok – különösen a zászló – a hivatalos épületeken túl egész évben látható legyen a közterületeken.

A pártszövetség szerint "a fekete, a vörös és az arany az egység, az igazságosság és a szabadság büszke színei, a himnusz pedig a német nemzet szabadságának zenei megnyilvánulása".

.A javaslat – amelynek címzettje a kormány – tartalmazza azt is, hogy az alaptörvény 1949. május 23-án történt kihirdetésének évfordulóját minősítsék nemzeti emléknapnak. Ezt pedig az alaptörvény 75. évfordulóján, 2024. május 23-án kellene kihirdetni. Az indítvány szerint az évfordulóról minden évben a német alkotmányos testületeknek közösen kellene megemlékezniük. A mindenkori kancellárnak pedig a nemzet állapotáról szóló beszédet kellene tartania.

Az CDU/CSU közös parlamenti frakciója a kezdeményezést mindenekelőtt azzal indokolta, hogy a társadalom fokozódó polarizálódása és széttagoltsága közepette

az alaptörvény, illetve a patriotizmus "erős integrációs, illetve azonosulási potenciált" jelenthet.

Mindez pedig az állam, a társadalom javát szolgálja – fogalmaz a pártszövetség.

A konzervatív pártok intézkedéseket sürgetnek annak érdekében, hogy az egykori NDK és NSZK 1990. október 3-án történt egyesülésének évfordulóját, hivatalosan a német egység napját olyan ünnepé tegyék, amely "nem egyszerű szabadnap, hanem összekötő nemzeti élmény". Mindez hozzájárulhatna ahhoz is, hogy Németország keleti felében erősítsék a részben még mindig hiányzó nemzettudatot, ami valójában az újraegyesítés "gyenge pontja".

A két uniós párt szerint a hazafiasság erősítése érdekében szükség lenne a német hadsereg, a Bundeswehr több rendezvényének nyilvánossá tételére. Ezek sorában említik az eskütételeket és a parancsok kihirdetését.

A CDU és a CSU kitér arra is, hogy

a Bundestagot "a hazafias önbizalom" parlamenti központjaként kell megerősíteni.

Ezt szolgálhatná többek között jelentős parlamenti személyiségek portréinak, valamint a német nemzet történelmének legfontosabb eseményeit ábrázoló képeknek az elhelyezése a Reichstag épületének folyosóin.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×