Infostart.hu
eur:
388.76
usd:
330.29
bux:
0
2025. december 26. péntek István
Two empty wine glasses sitting in a restaurant on a warm sunny afternoon.
Nyitókép: Sinenkiy/Getty Images

Ismét megjelent a ranglista Magyarország legjobb éttermeivel

Több évnyi kihagyás után újra megjelent hazánkban a Gault&Millau étteremkalauz, díjazva a legjobb éttermeket.

Több éves szünet után újra megjelent Magyarországon a Gault&Millau étteremkalauz, a világ egyik legnagyobb presztízsű szakmai kiadványa, ami 2025 őszén is díjazta a legjobb hazai éttermeket – írja a Portfolio.

A kiadvány módszertana sokéves tesztelői tapasztalaton alapul, a többnapos képzésben részesült értékelők mintegy 70 szempont szerint, a teljes étkezési élményt vizsgálva pontoznak.

A végső értékeléshez az ételeken kívül olyan szempontokat is vizsgálnak, mint:

  • a szolgáltatás,
  • a vendégek hangulatának felismerése,
  • az ajánlások,
  • a borlap,
  • a miliő,
  • a kényelem,
  • a berendezés,
  • valamint a tisztaság is.

A kiadvány hétfői bemutatóján Harmath Csaba főszerkesztő elmondta: szűk egy év alatt állították össze az étteremkalauzt, és kiemelt céljuk volt, hogy a teljes országot lefedjék, enyhítsék a gasztronómia Budapest-centrikusságát, minél több minőségi vidéki éttermet mutassanak be.

Az ellenőrök a hagyománynak megfelelően inkognitóban látogattak el az éttermekbe és értékelték azokat.

A vendéglőket 1-től 20-ig terjedő pontozási rendszerben értékelték, értelemszerűen a 20 jelenti a lehető legjobbat.

Egy speciális jelzésrendszer, a Toques, avagy szakácssapkák jelölik az éttermek által elért kiemelkedő eredményeket. A vendéglátóhelyeknek odaítélt szakácssapkák száma 1 és 5 között mozog, ezek száma az étkezési élmény minőségét és az étterem kreativitását tükrözi. A szakácssapkák maximálisan elérhető száma 5, ami a francia étteremkalauz rendszerében egyfajta tökéletességet jelent.

A 4 szakácssapkával jutalmazott, tehát legjobbra értékelt éttermek 2025-ös listája a következő lett ABC-sorrendben:

  • Babel Budapest (17/20 pont)
  • Platán Gourmet Étterem (17,5/20 pont)
  • Rumour by Rácz Jenő (17/20 pont)
  • Salt (17/20 pont)
  • Stand (18/20 pont)

Az év séfje díjat pedig Szulló Szabina (Strand/Stand 25) kapta meg.

Címlapról ajánljuk
Hétközi munkaszüneti „ünnepnapokat” sürget az ellenzék Németországban

Hétközi munkaszüneti „ünnepnapokat” sürget az ellenzék Németországban

Kevesebb mint két héttel az újév beköszönte előtt különös vita támadt német ellenzéki pártok és a kormányon lévő konzervatívok között. Az ellenzék szerint jövőre túl sok ünnepnap esik a hétvégére, amit hétközben pótolni kellene. A CDU/CSU szerint a "pótlást" jelenlegi gazdasági helyzetében aligha jöhet szóba.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×