eur:
392.25
usd:
361.86
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Twitter/The Royal Family

Ma koronázzák III. Károlyt: ez a nap menetrendje

Szombaton olyan esemény tanúja lehet a világ, amilyenre 70 éve nem volt példa: brit uralkodó fejére kerül korona. II. Erzsébet 2022-ben bekövetkezett halálával fia, III. Károly kerül hatalomra. Ezeréves hagyományok és egy kis modern ünneplés elegye várható. A briteket még arra is biztatták, hogy ha nem tudnak személyesen elmenni a koronázásra, akkor barátaikkal, családjukkal és az alkalomra kitalált koronázási pite megsütésével ünnepeljenek. Alábbi cikkünk menetrendként használható a szombati eseményekhez.

II. Erzsébetet életének 97., uralkodásának 71. évében, tavaly szeptember 8-án érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly a brit uralkodó.

Számos államelnök és országvezető, valamint egy sor más illusztris vendég között a koronázáson jelen lesz Novák Katalin köztársasági elnök is. Személyében először vesz részt brit uralkodó koronázásán hivatalban lévő magyar államfő, és aki ajándékokkal kedveskedik a királyi párnak.

A példátlan biztonsági intézkedések mellett megtartandó szombati eseménysorozatra a beléptetést már helyi idő szerint hat órakor (Magyarországon reggel hét) megnyitották a koronázást megelőző díszmenet útvonala mentén. A The Mall és a Whitehall mentén az út két oldalán érkezési sorrendben foglalhatják el helyüket az érdeklődők. Ha ezek megteltek, akkor három helyszínen – a Hyde Parkban, a Green Parkban és a St. James’ Parkban – elhelyezett kivetítőkhöz terelik az érdeklődőket.

A menet a Buckingham palotából a Westminster apátságba tart majd, az útvonal mentén ezren állnak díszőrséget - írja a BBC.

London, 2023. május 5.
A királyság rajongó hívein az uralkodócsalád tagjait ábrázoló álarcok, amint az ünnepségre várakozva táboroznak a koronázási menet útvonalán, a londoni Mallon 2023. május 5-én. III. Károly brit királyt május 6-án koronázzák meg a londoni Westminster-apátságban.
MTI/AP/Alessandra Tarantino
A királyság rajongó hívein az uralkodócsalád tagjait ábrázoló álarcok, amint az ünnepségre várakozva táboroznak a koronázási menet útvonalán, a londoni Mallon 2023. május 5-én. III. Károly brit királyt május 6-án koronázzák meg a londoni Westminster-apátságban. MTI/AP/Alessandra Tarantino


10.20 (itthon: 11.20)

A menet elindul a palotából, hogy 11 óra előtt nem sokkal (itthon dél előtt kicsivel) megérkezzen az apátsághoz.

A király és a királyné nem az aranyozott koronázási hintón, hanem a gyémánt jubileumokra tartogatott hintón utazik majd. Ez kifejezetten kényelmes utazási módot jelent hidraulikus rugózású kerekeivel és légkondicionált utasterével. A hintót, a hagyományoknak megfelelően, hat ló húzza majd.

London, 2023. május 03.
A gyémántjubileumi állami hintó a londoni uralkodói rezidencia, a Buckingham-palota előtt a koronázási ünnepség próbáján a 2023. május 3-ra virradó éjjel. III. Károly brit királyt május 6-án koronázzák meg a londoni Westminster-apátságban.
MTI/AP/Vadim Ghirda
A gyémántjubileumi állami hintó a londoni uralkodói rezidencia, a Buckingham-palota előtt a koronázási ünnepség próbáján a 2023. május 3-ra virradó éjjel. III. Károly brit királyt május 6-án koronázzák meg a londoni Westminster-apátságban. MTI/AP/Vadim Ghirda


11.00 (itthon: 12.00)

Megkezdődik a koronázási szertartás. A király a várakozások szerint nem a tradicionális bricseszben, hanem katonai egyenruhában lép be a helyszínre a nyugati bejáraton.

A ceremóniára pontban 11-kor (itthon 12 óra) kezdődik és erre az alkalomra a király 12 vadonatúj zenei szerzeményt íratott. Ezek közt szerepel a népszerű musicalszerző, Andrew Lloyd Webber egy alkotása, valamint egy görög ortodox dallam is felcsendül, amelyet III. Károly elhunyt édesapja, Fülöp herceg tiszteletére játszanak el.

György herceg, a király első unokája is szerepet kap majd az eseményen: ő lesz III. Károly első számú uszályvivője. Több gyermek is segíti majd a ceremóniát, mely három részből áll majd.

Az esemény első részében III. Károlyt bemutatják az alattvalóknak. Ekkor a király a koronázási trón közelében áll: ez az 1300-ban készített díszes szék huszonhat király koronázásakor kapott már szerepet.

Ezt követi az eskütétel, melynek során anglikán hitére és az ország szolgálatára esküszik fel.

A harmadik részben felkenik királlyá egy, az 1660-as évek óta használt fiola és kanál segítségével. A felhasznált olaj Jeruzsálemből származik.

Ezután a koronázás következik: a királyt és hitvesét, Kamillát 2200 vendég, köztük hozzávetőleg száz államfő jelenlétében koronázza meg Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási vezetője a Westminster-apátságban. Eduárd király koronáját helyezik ekkor III. Károly fejére. Ezt egyetlen alkalommal, most viseli majd csak életében.

Végül a király trónra ül, Vilmos walesi herceg pedig hűséget esküszik neki.

Ezt követően még Kamillát is felkenik és megkoronázzák, majd ő is trónra ül - igaz, neki nem kell felesküdnie. Mária királynő koronáját helyezik fejére.


A ceremónia záró eleme a szentáldozás, mely után a tömeg elhagyja az apátságot. A király ekkor Eduárd koronája helyett a birodalmi koronát kapja meg.


13.00 (itthon: 14.00)

A tervek szerint visszaindul a menet a palotába, az aranyozott hintóban ülő királlyal. A 2,3 kilométeres utat 4000 ember teszi meg, a hintót nyolc ló húzza.

14.30 (itthon: 15.30)

A király és családja a Buckingham-palota balkonjáról integet a népnek, és a királyi légierő repülői is áthúznak fölöttük.

Ez lesz III. Károly király első ceremoniális megjelenése uralkodóként a Buckingham-palota teraszán, amelyre az uralkodói család tagjai rendszerint történelmi jelentőségű események alkalmából lépnek ki. Itt köszöntötte csaknem nyolc évtizeddel ezelőtt, a II. világháború európai hadszínterein aratott szövetséges győzelem napján az ünneplő milliókat III. Károly nagyapja, VI. György király és Winston Churchill miniszterelnök.

Hagyományok, vallás és összetartás - ennek jegyében zajlanak a koronázási események, és ennek jegyében készült egy új recept is III. Károly király megkoronázása alkalmából. A közösségeket és a szomszédokat arra biztatta a Buckingham Palota, hogy együtt nézzék a koronázást, közösen ünnepeljék az új királyt és királynét. Ennek egyik módja lehet egy Coronation Big Lunch megszervezése vagy részvétel egy ilyen eseményen.

Erre az alkalomra készült az új koronázási pite recept is (II. Erzsébet idejéből is volt egy, ez eredeti és sok átdolgozott, modernizált változatban is kapható a mai napig szerte Nagy-Britanniában), amelyet egyébként bárki otthon is elkészíthet, videóval tették közzé a receptet.

A hatszeletes koronázási pite receptje spenótot, szemes babot és tárkonyt tartalmaz, a töltelékben pedig sajt-tojás-spenót hármassal illeszkedik III. Károly kedvenc sajtos sült tojásának receptjéhez.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×