eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Series of images to create a giff of the EU flag blowing in the wind and contorting with strong backlight
Nyitókép: Daniel Day/Getty Images

Kijev: nincs több komoly akadály Ukrajna uniós csatlakozása előtt

Nem maradt komolyabb akadály Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásainak hivatalos megkezdése előtt - vélekedett Olha Sztefanisina ukrán miniszterelnök-helyettes a Financial Times című brit lapnak nyilatkozva. A kedden megjelent interjúban Sztefanisina azt kérte, hogy az uniós illetékesek "ne tegyenek negatív nyilatkozatokat" az ukrán EU-csatlakozás esélyeiről.

Az ukrán politikus a londoni üzleti napilapnak kijelentette: várakozása szerint még az idén megkezdődnek a tárgyalások Ukrajna uniós csatlakozásáról. Hozzátette: Kijev "nagyon gyorsan" teljesíti az ehhez szükséges politikai reformokat.

Olha Sztefanisina szerint ugyanakkor egyes EU-tagállamok nem akarják, hogy sürgessék őket bármiféle döntés meghozatalában, mások pedig az ukrán csatlakozási folyamatot az Európai Unió nyugat-balkáni bővítésének menetéhez kötnék, jóllehet e térség országainak csatlakozási folyamata egy évtizede nem halad.

"Erőteljesen arra szólítom fel az európai vezetőket és a különböző illetékeseket, hogy legyenek nagyon óvatosak, amikor negatív üzeneteket fogalmaznak meg" Ukrajna EU-csatlakozási kilátásairól - fogalmazott az ukrán miniszterelnök-helyettes a kedden megjelent Financial Times-interjúban.

A brit napilap felidézi, hogy Denisz Smihal ukrán miniszterelnök kétévi tárgyalási időkeretről szólt legutóbbi nyilatkozataiban, de uniós diplomaták arra hívták fel a figyelmet, hogy az ilyen nyilatkozatok csak hamis reményeket ébresztenek az ukrán lakosság körében.

Egyes EU-diplomaták úgy vélik: noha Ukrajna gyors ütemben hajtja végre a jogi reformokat, évekbe telik annak megállapítása, hogy történt-e tényleges előrehaladás az országot régóta sújtó korrupciós problémák kezelésében - írja a Financial Times.

Arra a kérdésre, hogy csalódást okozna-e Ukrajnában, ha kiderül, hogy az ország 2026-ig nem tud csatlakozni az Európai Unióhoz, Olha Sztefanisina miniszterelnök-helyettes kitérően úgy válaszolt: a felvételi folyamat olyan, mintha "egy elefántot akarnánk megenni", mivel ezt csak részletekben lehet megtenni, egyszerre nem. "Az elefánt (megevésének) első része a csatlakozási tárgyalások megkezdése" - fogalmazott az ukrán politikus.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×