eur:
394.97
usd:
369.15
bux:
71906.03
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Nyitókép: Pexels

Ez lehet a második betegség, amelyet sikerül teljesen eltörölni

A feketehimlő után a guineaféreg-betegség lehet a második olyan kór, amelyet teljesen sikerül eltüntetni a Föld színéről.

Korábban afrikai és ázsiai emberek millióinak életét keserítette meg a betegség, amelyet gyógyszerek nélkül sikerülhet teljesen felszámolni: a The Guardian cikke szerint 2022-ben mindössze 13-ra csökkent a jelentett esetek száma az amerikai Carter Központ adatai alapján. Ha a számot megerősítik, az lesz a valaha a guineaféreg-betegség történelmében leírt legalacsonyabb szám.

2021-ben is igazán alacsony, mindössze 15 volt a frissen diagnosztizált megbetegedések száma, ami azoknak az erőfeszítéseknek köszönhető, melyekkel több mint 40 éve igyekeznek megelőzni a betegség kialakulását többek között az ivóvíz minőségének javításával.

Ha tényleg eltűnik a betegség, ez lehet a második olyan kór, amelyet teljes mértékben sikerül eltüntetni a Földről, ráadásul

nem oltás vagy gyógyszer segítségével, hanem az átadás megelőzésével.

"Partnereink, különösen az érintett falvakban élők, nap mint nap velünk együtt dolgoznak azon, hogy megszabadítsuk a világot ettől a csapástól. Bátorít bennünket, hogy célunk hamarosan megvalósulhat" – nyilatkozott az adat kapcsán Jimmy Carter volt amerikai miniszterelnök, a Carter Központ társalapítója.

A központ 1986-ban kezdte meg munkáját a guineaféreg-betegséggel szemben: akkor

évente 3,5 millió ember fertőződött meg

21 ázsiai és afrikai országban. Pakisztán, India és Uganda már megszabadultak a kórtól, tavaly pedig a Dominikai Demokratikus Köztársaság is csatlakozott a már tiszta országok csapatához. A Közép-Afrikai Köztársaság is csak egy feltételezett esetet jelentett, melyet vizsgálnak.

Jelenleg a következő országokban fordul még elő endémiásan a megbetegedés (zárójelben a 2022-es adat):

  • Csád (6)
  • Dél-Szudán (5)
  • Etiópia (1)
  • Angola, Mali és Szudán, ahol nem jegyeztek fel tavaly megbetegedést.

Ahhoz, hogy teljesen meg tudjon szabadulni az emberiség a betegségtől, állatokban is nullára kell csökkenteni annak előfordulását. Szerencsére e téren is megfelelő irányba haladnak az adatok: tavaly ötödére esett vissza a fertőzött állatok regisztrált száma.

A drakunkuliázisként is ismert betegségben érintettek általában ivóvízzel fogyasztják el a guineaféreg-lárvákat. Ha ez megtörtént, nincs mód arra, hogy megállítsák a folyamatot: nagyságrendileg egy év után hólyagok képződnek a betegek testén,

amelyeken keresztül aztán az akár egyméteresre nőtt férgek távoznak.

A betegek akár hónapokra legyengülnek az élősködő miatt.

Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammer típusú okosbombával támadták az ukrán légierő tagjai az oroszországi Belgorod megyét. Egy orosz katonai toborzóvideóban Herszon és Zaporizzsja elfoglalását ígérték. Orbán Viktor magyar miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott. Csasziv Jar heves ostrom alatt áll, termobárikus fegyverekkel lövik a várost. Délutánra az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Razdolivkát. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×