eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Tűz ég egy orosz rakéta becsapódása nyomán keletkezett kráterben Kijevben 2022. december 31-én.MTI/AP/Roman Hricina
Nyitókép: MTI/AP/Roman Hricina

Feladni kényszerülhet Ukrajna Bahmut "kapuját"

A közösségi médiában terjedő hírek szerint az ukrán fegyveres erők megkezdték Szoledár kiürítését, miután bekerítés fenyegeti az ukrán csapatokat. A brit hírszerzési összefoglalóból kiderül, miért lehet olyan fontos Szoledár az oroszoknak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő esti videoüzenetében kijelentette: a Donyec-medencében zajló harcokban a Wagner-zsoldoshadsereg által indított támadásokat visszaverő ukrán erők kitartása segített az országnak időt nyerni és megerősödni. Azt nem fejtette ki, hogy mit ért idő- és erőnyerés alatt, de ukrán tisztviselők és magas rangú tisztek figyelmeztettek arra, hogy Oroszország újabb nagy offenzívát tervez a következő hónapokban – írja a Portfolio.hu.

Az ukrán katonai jelentések szerint a csapatok ellenállnak a Szoledár környékére átcsoportosított orosz erők támadásainak, miután nem sikerült bevenniük a közeli Bahmut városát. Egyes, háborúval foglalkozó ukránpárti Twitter-fiókok arról számoltak be, Ukrajna megkezdte a település kiürítését, miután a hétfői orosz előretörés következtében a bekerítés fenyegeti a városban védekező csapatokat. A kiürítés hírét az ukrán védelmi minisztérium eddig nem erősítette meg.

Jurij Butuszov ukrán katonai újságíró is nehéz helyzetről számol be hétfő esti jelentésében. A jelentés szerint az orosz erők előretörése hatására a városba tartó fő utánpótlási útvonalak is tüzérségi támadások alá kerültek.

"Ez nem teljes bekerítés, de a normális utánpótlás az út mentén lehetetlen, ez a védelem szempontjából kritikus"

– írja a Telegram-csatornáján. Kiemelte: az orosz erők bekerítéssel is próbálkoznak, ami újabb, komoly fenyegetést jelent a várost védő csapatoknak. "A fő veszélyt most a város mentén történő előretörés jelenti. Az oroszok mindent megtesznek, hogy elérjék a Szoledárba vezető utánpótlási útvonalat a város hátsó részén" – írja Butuszov, aki szerint elit orosz ejtőernyős egységek friss tartalékait vetik be a bekerítés érdekében.

Szintén a Potfolio számolt be a brit védelmi minisztérium keddi szokásos hírszerzési jelentéséről, miszerint az elmúlt négy napban az orosz erők és a Wagner-csoport zsoldosai taktikai előrenyomulást hajtottak végre a Donyeck megyei Szoledar kisvárosban, és valószínűleg a település nagy részét ellenőrzésük alatt tartják.

Szoledar tíz kilométerre északra fekszik Bahmuttól, amelynek elfoglalása minden bizonnyal továbbra is Oroszország legfőbb közvetlen műveleti célja. A szoledari tengely értelme valószínűleg az, hogy

északról bekerítsék Bahmutot, valamint zavart idézzenek elő az ukrán kommunikációs vonalakban.

A harcok egy része a körzet alatt húzódó, 200 kilométer hosszú, használaton kívüli sóbányaalagutak bejárataira összpontosít.

"A Bahmutra nehezedő fokozott nyomás ellenére Oroszország valószínűleg nem fogja a közeljövőben bekeríteni a várost, mivel az ukrán erők mélyen stabil védelmi vonalakat tartanak fenn, és ellenőrzik az utánpótlási útvonalakat" – írja a brit védelmi minisztérium jelentése.

A minisztérium térképén jelenleg így áll az ukrajnai háború:

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×