eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond az Oroszországi Történelmi Társaság és az Oroszországi Hadtörténeti Társaság képviselőivel folytatott tanácskozáson Moszkvában 2022. november 4-én, a népi egység napján. Az orosz vezetés 2005-ben nyilvánította november 4-ét a népi egység napjává, amely a lengyel-litván megszállók 1612-es kiűzésének évfordulója. A megszállók elleni népfelkelést Kuzma Minyin és Pozsarszkij herceg vezette.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Jevgenyij Bjatov

Vlagyimir Putyin közvetít az örmények és az azeriek között

Csúcsszintű azeri-örmény-orosz egyeztetést tartottak a hegyi-karabahi rendezésről, Szentpéterváron.

Az Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnökkel és a Nikol Pasinján örmény kormányfővel folytatott hétfői megbeszéléséről az orosz elnök számolt be. Vlagyimir Putyin a háromoldalú megbeszélésről csak annyit árult még el, hogy témája a dél-kaukázusi helyzet rendezése volt, az örmény-azeri kapcsolatrendszer és minden, ami Karabahhoz kapcsolódik.

Nikol Pasinján a maga részéről megköszönte az orosz vezetőnek a lehetőséget, hogy megvitatták a hegyi-karabahi enklávéhoz az örmény határtól elvezető lacsini folyosó körül kialakult helyzetet, amelyet a legsürgetőbb kérdésnek nevezett. Az útvonalat magukat környezetvédőként pozicionáló azeri aktivisták zárták el, súlyos fennakadásokat okozva a 120 ezres lakosú terület ellátásában. Emiatt Jereván passzivitással vádolta meg az orosz békefenntartókat.

Hármas csúcstalálkozót legutóbb október 31-én Szocsiban tartottak.

A három vezető akkor egyetértett az örmény-azeri békeszerződés megkötésében.

Az akkor elfogadott nyilatkozat szerint Aliyev és Pasinján megállapodott abban, hogy lemond az erő alkalmazásáról, és a kérdéseket a szuverenitás elismerése alapján oldják meg. A három vezető hangsúlyozta az Örményország és Azerbajdzsán közötti békemegállapodás aktív előkészítésének fontosságát. A felek megállapodtak abban, hogy folytatják a kölcsönösen elfogadható megoldások keresését, amihez Moszkva minden lehetséges segítséget kész megadni.

A nyilatkozók megerősítették elkötelezettségüket a Jereván és Baku közötti kapcsolatok átfogó normalizálására vonatkozó megállapodások betartása mellett. Az azeri és az örmény vezető üdvözölte Oroszország készségét a kapcsolatok normalizálásának előmozdítására. A felek megállapították, hogy az orosz békefenntartók kulcsfontosságú szerepet játszanak a régió biztonságának megteremtésében.

Hegyi-Karabah Köztársaság (térkép)
Hegyi-Karabah Köztársaság (térkép)

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek kinyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatt háborús konfliktus robbant ki 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor.

Azóta is gyakoriak fegyveres összetűzések,

amelyek végül nyilt háborúhoz vezettek Örményország és Azerbajdzsén között. Az első, 1994-ben kitört háború örmény győzelemmel zárult.

2020 szeptemberében aztán az azeriek indítottak offenzívát és megkísérelték fegyveres erővel visszafoglalni az enklávét, illetve annak környékét. A támadás eredményeként sikerült jelentős örmény területeket elfoglalniuk. A konfliktus újabb fellángolásának orosz közvetítéssel tető alá hozott tűzszünet vetett véget, de a szemben álló felek között azóta is gyakoriak a villongások.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×